Hrvatski državljani od danas mogu u SAD putovati bez vize

foto:PIXABAY

Ukinute su vize za ulazak građana Hrvatske u SAD, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u Zagrebu. Naša zemlja tako se i službeno pridružila Programu izuzeća od viza. Odluka se odnosi na državljane koji putuju u SAD turistički ili poslovno, ali ne na dulje od 90 dana. Prije putovanja potrebno je ispuniti pristupnicu Elektroničkog sustava za odobravanje putovanja.

Priopćenje Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu

“Poseban je ovo dan jer naši hrvatski prijatelji mogu početi putovati u Sjedinjene Države bez viza. Cijeli naš tim u američkom veleposlanstvu u Zagrebu oduševljen je zbog ovog važnog koraka koji će još više zbližiti američki i hrvatski narod”, priopćilo je Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize”, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming u priopćenju dostavljenom medijima.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

“Bio je to dug proces no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza”, navodi Fleming koji se raduje što će to “produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda”.

“Došao je taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza!”, objavilo je Američko veleposlanstvo u Zagrebu na svojoj Facebook stranici.