HRejting: Rezultati posljednje ankete iz 4. izborne jedinice 

0

Jedanaest dana prije izlaska na birališta središnji Dnevnik HTV-a počeo je s objavljivanjem rezultata posljednje ankete uoči izbora i to po izbornim jedinicama. HRejting je proveden 28. ožujka na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3,9%. Prenosi HRT.

Izbori su za 11 dana, a anketa pokazuje raspoloženje birača isključivo u trenutku provođenja i kao takva može poslužiti samo za procjenjivanje trendova, nikako i za predviđanje rezultata. Usto, tu su i d’Hondtova metoda preračunavanja glasova u mandate koja u osnovi favorizira najjače liste, potom statistička pogreška HRejtinga, kao i trenutačno relativno visok udio neodlučnih birača. Sve su to razlozi zbog kojih s popriličnom rezervom treba uzeti preračunavanje glasova iz ankete u mandate.

Ovako bi izgledala podjela 28 saborskih mjesta u 11. sazivu Hrvatskog sabora iz  4. izborne jedinice. 

Iz 4. izborne jedinice HDZ-ov savez u Hrvatski sabor poslao bi 7 zastupnika. SDP-ove Rijeke pravde 4, dok bi koalicija Domovinskog pokreta mogla računati na dva. Onaj još jedan preostali mandat prema PromocijiPlus osvaja Možemo! u kombinaciji s Hoćemo pravedno.