Hakerskim napadom opljačkan proračun Općine Kaptol

foto: Općina Kaptol

Prije nekoliko dana Općina Kaptol hakerskim napadom opljačkana je za 269 tisuća kuna. Prema neslužbenim informacijama, novac je otuđen u četiri transakcije, a koje su prema svemu sudeći završile na računima u Sloveniji i Malti.

Krajem prošle godine, točnije 27. i 28. prosinca došlo je do računalne prijevare od strane nepoznatog počinitelja na štetu Općine Kaptol. Iz Općine Kaptol podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog računalne prijevare opisane u Kaznenom zakonu. Također, dodali su i da zbog tajnosti istrage do njenog okončanja, u ovom trenutku ne mogu dati više podataka o počinjenom kaznenom djelu. Sličnu službenu informaciju objavila je i Policijska uprava Požeško-slavonska. Na Staru godinu izvijestili su kako je u četvrtak, 29. prosinca, 60-godišnjak podnio kaznenu prijavu u kojoj je naveo da “u vremenu od 27. do 28. prosinca 2022. nepoznati počinitelj (ili više njih) računalnom prijevarom s računa Općine Kaptol, u više navrata izvršio prijenos novca na nepoznatog korisnika”.

Postavlja se pitanje, što sad i tko je odgovoran? Imaju li zaposlenici ikakvu odgovornost svojim nemarom ili sam načelnik Kaptola Mile Pavičić, a koji su najvjerojatnije nasjeli na tkzv. “phishing” tj. upali u klasičnu prijevaru putem elektroničke pošte.

Uvjereni smo da ova situacija nema nikakve direktne veze ni sam kim od zaposlenika Općine Kaptol niti samog načelnika jer prvo, potrebno je određeno informatičko znanje za ovakav pothvat, a drugo, i da žele nekakve novce iskemijati mogu to napraviti po dobrom starom HDZ-ovom receptu putem javnih natječaja i postavljanjem bizarnih uvjeta koje će recimo ispunjavati baš netko blizak načelniku. Uvjereni smo da se našeg Mileta pita da općinski novac nebi bio virtualno na bankovnom računu koji na ovakav i sličan način može biti otuđen već negdje u madracu u općinskoj zgradi tako da su napadi modernih lopova tj. hakera onemogućeni.

S obzirom na navedeno, postavlja se pitanje ima li uopće ikakve moralne odgovornosti nekog od zaposlenika ili samog načelnika i što će se dogoditi? Ako dodamo činjenicu da je upravo Mile Pavičić na posljednjim Lokalnim izborima bio jedini kandidat u Kaptolu za načelnika, slobodno možemo reći da se najvjerojatnije neće dogoditi ništa. Upravo ovaj primjer pokazuje svo besmišlje raznih općinica na području Republike Hrvatske kojih je jednostavno previše.

Možemo zaključiti da je u našem kraju po tko zna koji put “ujeo vuk magare”.