HAK objavio veliki vodič za kupnju rabljenog automobila

0
foto: Pixabay/Ilustracija

HAK Revija objavila je najveći vodič za kupnju rabljenog automobila. Vječna je dilema je li isplativije kupovati novi ili rabljeni automobil. S jedne strane imamo pobornike teorije »novo je novo« koji podupiru sve dulja jamstva pri kupnji, ali i mnogi vole biti prvi vlasnici automobila.

S druge strane, imamo one koji smatraju kako je kupnja rabljenih automobila isplativija. Njima u prilog ide činjenica da samo u prve dvije godine novi automobil izgubi i do 35 posto vrijednosti. Već nakon izlaska iz salona gubi desetak posto, a kataloški mu vrijednost pada oko 1 posto mjesečno.

Svaka kupnja rabljenog trebala bi uključivati ozbiljno istraživanje i procjene. HAK Revija donosi nekoliko savjeta.

Vlasništvo vozila

Prije nego što razmatrate kupnju određenog vozila, trebali biste obavezno provjeriti vlasništvo vozila. Tražite da vam osoba koja prodaje vozilo ili njezin ovlaštenik pokaže svoju osobnu iskaznicu i provjerite prateću dokumentaciju, poput prometne dozvole. Pažljivo pogledajte sve dokumente i nikada ne izvršavajte uplatu prije nego što vam prometni ured ne potvrdi da se možete upisati u prometnu dozvolu kao novi vlasnik vozila, upozorava HAK Revija. Do tog trenutka se može ispostaviti da nedostaje još neki dokument i da ipak nije vozilo moguće prenijeti. Do tada ne isplaćujte automobil.

Vrijednost vozila

Nadalje, cijena vozila je jedan od najvažnijih podataka. Potrebno je usporediti s cijenama sličnih modela u domaćim oglasnicima, a ako nemate na izbor puno modela za uvid na hrvatskim oglasnicima mogu vam pomoći i oglasi iz susjednih EU zemalja i Njemačke.

Glavni, a često pogrešan fokus, usmjeren je na formiranje što niže cijene, a ne na pregled realnog stanja vozila i često vozila kojima je lako formirati nisku cijenu mogu imati i skrivene troškove. Ako planirate kupiti rabljeno vozilo za duži period korištenja preporuka je da ne bježite od vozila koja imaju nešto višu cijenu od prosječne tržišne, ako za isto vozilo vlasnik može transparentno objasniti zašto vrijedi više od ostalih u toj kategoriji.

Stanje vozila

Mnogi se vode politkom viđeno/kupljeno. No preporuka je ne kupujete na neviđeno, nego da osobno pregledate vozilo jer se vrlo često može dogoditi da su se u razgovoru stvorila puno veća očekivanja. Prije odlaska na pregled vozila usuglasite s prodavačem je li moguće pregledati vozilo u servisu i je li moguća probna vožnja jer ne pristaju svi prodavači na opširnija testiranja.

Ostale savjete pročitajte na stranicama Hak Revije.