Gradovi otkazuju novogodišnje programe i šalju pomoć stradalima u potresu

0
foto: pixabay

Katastrofalan potres koji je u utorak pogodio Sisačko-moslavačku županiju mobilizirao je 20-ak hrvatskih gradova koji otkazuju novogodišnje programe i vatromete kako bi poslali novac za saniranje štete i početak obnove. 

Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar prvi su jučer objavili da otkazuju planirane novogodišnje programe i odmah uplaćuju po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji, a njihov primjer slijede i drugi hrvatski gradovi, objavio je u srijedu portal gradonačelnik.hr.  

Gradovi organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći i smještaj za stradale obitelji, ali šalju i novac za početak obnove.

Najveći iznos dosad, pola milijuna kuna, odlučili su izdvojiti u Samoboru. Konkretno, gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća, a pomoć će biti uplaćena tijekom današnjeg dana.

Đakovo i Rijeka odmah su donijeli odluku i već uplatili po 200 tisuća kuna, a Osijek će donirati 100 tisuća kuna. Iz pričuve je 100 tisuća kuna izdvojio i Grad Metković, te su u srijedu ujutro uplatili 70 tisuća kuna za Petrinji i 30 tisuća kuna Glini.

Isti iznos, 150 tisuća kuna donirat će i Grad Bakar i Industrijska zona Bakar.

Grad Kastav najavio je da će potresom pogođenim područjima pomoći sa 75 tisuća kuna iz pričuve, a  Bjelovar i Donja Stubica po 50 tisuća kuna. Isti iznos, 50 tisuća kuna, donirat će i Grad Zlatar i to 20 tisuća kuna za Petrinju, te po 15 tisuća kuna za Sisak i Glinu.

Požega će također pomoći s 50 tisuća kuna, a gradonačelnik Darko Puljašić najavljuje da će se gradski vijećnici HDZ-a odreći dviju vijećničkih naknada u korist stradalih koje će također biti nadodane i uplaćene za pomoć.

Trogir je odlučio otkazati novogodišnji vatromet i za pomoć Petrinji, Sisku i Glini uplatiti 70 tisuća kuna, a isto će napraviti i u Valpovu, Supetru i Vrbovcu. Financijsku pomoć najavili su i iz Belog Manastira.