Gradonačelnik Radić: U pripremi je rebalans proračuna, nastavljamo s tretmanima

0

U skladu s novim preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek večeras nastavlja s tretmanima suzbijanja komaraca. Od 19 do 22 sata provest će se adulticidni tretmani sa zemlje na području Josipovca, Višnjevca, Cvjetnog naselja, Briješća, Brijesta i Sarvaša na ukupnoj površini od 1195 hektara. Cijena navedenih tretmana iznosi 122.487,50 kuna.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio je kako se problem komaraca može riješiti samo uz aktivniji angažman okolnih područja, no da je u aktualnim okolnostima stalnih novih ulijetanja komaraca s netretiranih površina – nužno nastaviti s tretmanima na području Osijeka.

– Proveli smo sve preporuke Zavoda, s današnjima ukupno 44, no problem nam stvaraju okolna područja u kojima je izdano preko 50 preporuka, ali ih većina nije realizirana. Larvicidnih tretmana tamo gotovo da i nije bilo. Zato su naši tretmani sada samo vatrogasne mjere. One jesu učinkovite, ali nažalost kratkotrajne, iz okolice nam stalno ulijeću nove jedinke – kazao je gradonačelnik Radić, te naveo primjer Bijeloga brda i Đavolje grede gdje je u klopkama bilo izmjereno i po 40 tisuća komaraca.

– Komarci migriraju pa za 24 sata u dijelovima Osijeka koji graniče s netretiranim područjima bude uhvaćeno i po više od pet tisuća. Jedina opcija su nam stalni novi tretmani. Kontinuirano mjerimo i ponavljamo svaki tretman koji ne postigne željeni učinak, i to sredstvima izvođača, a ne Grada. Činimo sve što možemo, sa svim raspoloživim sredstvima. Provodimo tretmane i sa zemlje i ručno i iz zraka i nastavit ćemo ih provoditi, jer da to ne činimo situacija u cijelom Osijeku bila bi nepodnošljiva – dodao je gradonačelnik uz najavu skorašnjeg rebalansa proračuna.

– Ovaj problem i pristup rješenju sam naslijedio. Svojim sugrađanima poručujem da ih razumijem i da im zahvaljujem na strpljenju. U pripremi je rebalans proračuna i osigurat ćemo koliko god bude potrebno sredstava za rješenje ovoga problema. Sada nam je cilj, u okolnostima stalnih novih ulijetanja, svesti brojnost komaraca na minimalnu razinu. Za sljedeću godinu već pripremamo učinkovitiju strategiju, jer se problem komaraca više ne smije ponavljati – zaključio je Radić.