Građani od danas mogu uložiti u državne trezorske zapise

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Nakon uspješnog izdanja narodnih obveznica u ožujku ove godine, Ministarstvo financija je danas, 13. studenoga, otvorilo ponudu trezorskih zapisa za građane. Trezorski zapisi su vrijednosni papiri s rokom dospijeća od godinu dana. Ukupna vrijednost izdanja iznosit će 440 milijuna eura, no ta cifra može biti prilagođena ovisno o interesu investitora.

Trezorski zapisi pružaju građanima priliku za sigurno ulaganje uz zajamčeni povrat investicije nakon godinu dana.

Godišnja stopa prinosa je 3,75 posto. Vrijednosni papiri kupuju se uz popust, pa se, zapravo, uplaćuje iznos od 963,95 eura, a nakon godinu dana dobije se 1000 eura. Tako je razlika od 36 eura i 5 centi zapravo zarada koju će građani dobiti nakon godinu dana po svakom kupljenom trezorskom zapisu.

Ponude se mogu upisati u svim poslovnicama Fine, u tijeku radnog vremena. Na dan 20. 11. 2023. ponude se mogu upisati zaključno do 11 sati, objavili su iz Fine. Datum dospijeća je 21. studeni 2024. godine. Ponudu mogu upisati sve punoljetne fizičke osobe državljani RH ili strani rezidenti u RH.

Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 1.000 eura, a godišnja stopa prinosa 3,75%. Diskontirana cijena za jedan trezorski zapis je 963,95 eura, a za uplate u Fini do 10.000 eura ulagatelj ne plaća naknadu za platni promet. Prilikom obavljanja gotovinske uplate u iznosu 30.000 EUR i više, u okviru standardnog provođenja mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, ulagatelj obavezno podnosi dokaz o izvoru novčanih sredstava. Sve dodatne informacije dostupne su putem internet stranice Ministarstva financija RH., stoji u priopćenju Fine.

Procedura upisa trezorskih zapisa slična je onoj za upis narodnih obveznica. Umjesto u banku, građani će trebati doći u poslovnicu Fine, s osobnom iskaznicom ili putovnicom. Uz OIB, treba imati i broj računa u poslovnoj banci.

U posljednjem izvješću analitičara, ističe se da godišnja stopa prinosa od 3,75 posto predstavlja realnu mogućnost za investitore. Ova ocjena dolazi u svjetlu nedavnih komentara guvernera Hrvatske narodne banke (HNB), Borisa Vujčića, koji podržava Vladinu odluku da građanima ponudi trezorske zapise.

Prema riječima guvernera, trenutne kamatne stope na tržištu čine zaduživanje relativno povoljnim, otvarajući priliku za ulaganje u državne trezorske zapise. On naglašava kako ulagači mogu ostvariti veći prihod nego što bi to bilo moguće držeći depozite u bankama, istovremeno naglašavajući da se radi o praktički bezrizičnoj investiciji s obzirom na podršku države.