Grad Vinkovci nizom mjera potiče razvoj poljoprivrede, a i apsolutne početnike u toj djelatnosti

0
foto: pixabay

Grad Vinkovci u veljači bi trebao raspisati prve natječaje vezane uz Program poticanja poljoprivrede u 2021. godini, potvrđuju iz vinkovačkog Upravnog odjela za gospodarstvo, a među poticajnim mjerama bit će i ona namijenjena apsolutnim početnicima u poljoprivredi po čemu su Vinkovci zauzeli lidersku poziciju među hrvatskim jedinicama lokalne uprave i samouprave.

“Stvar kod početnika je taj da njima niti jedan natječaj, bilo domaći ili EU ne daje priliku da povuku bilo kakva sredstva. Jer, da bi to mogli moraju biti u upisniku u poljoprivredi. Da bi došli do upisnika u poljoprivredi moraju imati stoku ili zemlju. Apsolutni početnik je onaj koji nema ni stoku, ni zemlju, ali ima volju bavit se poljoprivredom”, pojašnjava pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca Hrvoje Niče dodajući kako se potpora za početnike u poljoprivredi kreće od 5.000 do 20.000 kuna uz intenzitet potpore od 80 posto.

“Za nekoga 20.000 kuna nije puno, ali za 20.000 kuna se na području grada Vinkovaca može kupiti pola jutra zemlje što je dovoljno da se prijavite u upisnik poljoprivrednika i samim time možete konkurirati npr. na mjeru 6.3. iz Ruralnog razvoja gdje onda može dobiti 15.000 eura”, kaže Niče dodajući kako na EU fondovima ima mjera 6.1. za mlade poljoprivrednike koja je međutim, zamišljena za prijenos OPG-a s oca na sina, ali ne i za ulazak novih ljudi u poljoprivredu.

Niče navodi kako se počesto zaboravlja da nisu svi oni mladi koji završe poljoprivrednu školu ili fakultet iz obitelji koje imaju OPG. Kako kaže, kada takve mlade osobe završe obrazovanje opcija im je ili se zaposliti kod nekoga u poljoprivredi, što je danas dosta teško jer se u toj djelatnosti zapošljava uglavnom sezonski ili raditi prekvalifikaciju.

“Do državne zemlje kao apsolutni početnici oni također ne mogu doći jer da bi to mogli već se moraju baviti poljoprivredom. Dakle, kroz tu mjeru namjeravamo odškrinuti vrata svima onima koji imaju želju počet se baviti poljoprivredom”, kaže Niče navodeći kako će pored mjere pomoći apsolutnim početnicima, u sklopu Programa poticanja poljoprivrede Grada Vinkovaca u 2021. godini na raspolaganju poljoprivrednicima biti još niz drugih mjera.

Program sadrži ukupno sedam mjera koje prate prioritetnu politiku Ministarstva poljoprivrede. Uz potpore prema sektorima voća, povrća i cvjećarstva, naglasak je i na ekološkoj proizvodnji, pčelarstvu i gljivarstvu kao i na stočarstvu i peradarstvu u skladu s PPU i GUP-om. “Naglasak je da potaknemo razvoj onih poljoprivrednika koji žive isključivo od poljoprivrede, dakle plaćaju poreze i doprinose od poljoprivrede”, dodaje pročelnik Niče navodeći kako je u Vinkovcima 381 poljoprivredno gospodarstvo među kojima je 195 onih koji primaju poticaje od države. Po njegovim riječima, gradske vlasti pažnju će usmjeriti i prema svim onim vinkovačkim poljoprivrednim proizvođačima koji prodaju proizvode na gradskoj tržnici.

Za poticanje poljoprivrede na području grada Vinkovaca u 2021. godini na raspolaganju je u gradskom proračunu oko 580.000 kuna što po riječima Hrvoja Ničea nisu neka velika sredstva, ali su sredstva s kojima se ipak nešto može napraviti i koja će u konačnici, nekome od poljoprivrednika na području Grada Vinkovaca ipak pomoći i dati mu vjetar u leđa.