Grad Našice proslavio 795. rođendan

0

Prigodnim programom, danas (13. lipnja 2024. godine) je obilježen 795. rođendan Grada Našica. Nakon svete mise u crkvi sv. Antuna Padovanskog i procesije središtem grada, pred zgradom gradske uprave upriličen je nastup Gradske glazbe Našice i Našičkih mažoretkinja „Dora“, a ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska izaslanstva Hrvatskog Sabora, Grada, Osječko-baranjske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje. Program obilježavanja nastavljen je svečanom sjednicom Gradskog vijeća u novoobnovljenom dvorcu Pejačević, a nazočili su joj zamjenik župana u svojstvu izaslanika Vlade RH na svečanoj sjednici, Josip Miletić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Goran Ivanović, saborski zastupnici Jasna Vojnić, Vladimir Bilek i Marin Mandarić, eurozastupnik Karlo Ressler, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, predsjednica Skupštine OBŽ Ivana Bagarić, počasni građani Grada Našica general Mladen Markač i Branko Uvodić te drugi uvaženi gosti.

– Od 1229. godine do danas puno se toga u gradu dogodilo, ali ono što je najznačajnije danas, na blagdan sv Antuna Padovanskog, uz obilje njegova blagoslova, uvjeren sam da će se dobre stvari nastaviti. U tom smislu Osječko – baranjska županija, uvijek će biti partner i podrška u realizaciji kvalitetnih projekata, poput projekta izgradnje Centra za starije i nemoćne u Našicama, za čiju je izgradnju završena javna nabava. Uz to, u prethodnom smo razdoblju dali podršku i u razvoju centra industrijske zone, opremanjima škola, bolnice, ali i rada udruga, vatrogasnih društava i ostalog. Također, želim čestitati svima onima koji operativno rade da se stvari u Našicama iz godine u godinu poboljšavaju, naravno, uvijek može bolje i u tom smjeru treba gledati optimistično i naprijed – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba osvrnuo se na proteklu godinu i izdvojio najvažnije projekte.

– Prvi investicijski ciklus završili smo prije pola godine, a uključivao je obnovu kulturne i prirodne baštine naša dva dvorca, Gregerove vile, dva trga, perivoja obitelji Pejačević i Aleju lipa. Nakon toga ušli smo u drugi ciklus, a to je aglomeracija, ona temeljna infrastruktura za grad, koja uključuje dovođenje pitke vode u sva naselja i odvođenje otpadnih voda, a treći investicijski ciklus koji smo počeli prije desetak mjeseci uključuje izgradnju poduzetničkog inkubatora u industrijskoj zoni, Centra za starije i nemoćne te dječjeg vrtića. Drago mi je da pozitivne trendove prate i brojke pa smo tako primjerice prošle godine imali povećanje broja obrtnika za 8%. Isto tako moram naglasiti da je proračun grada Našica, od 2021. godine do ove godine sa 11 milijuna eura povećan na 21 milijun eura. Važno je spomenuti da smo prije tri godine počeli jednu ozbiljniju turističku priču koja je rezultirala povećanjem od 8 % u broju noćenja. Također, vodimo računa o demografskoj obnovi, o stvaranju dobrih uvjeta za mlade obitelji, uz otvaranje radnih mjesta, ulaganja u predškolski sustav te pristupačna stambena rješenja, a sve to čini našu zajednicu i sredinu zdravom i kvalitetnom za život – kazao je Kašuba.

Čestitku Našičankama i Našičanima uputio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Goran Ivanović. – Antunovo je jedan od svetaca koji se ovdje u Slavoniji, Baranji i Srijemu posebno štuje i kojem se hodočasti, a grad Našice koji danas slavi svoj Dan iz godine u godinu pokazuje da kao mali gradić kontinentalne Hrvatske čini velike stvari, neprestano mijenjajući vizuru na dobrobit svojih stanovnika. Stoga svim ljudima koji se trude da grad Našice budu ovako lijep grad treba čestitati, prije svega gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća te gradskim vijećnicama i vijećnicima – istaknuo je Ivanović.