GK Joze Ivakića i HNK Osijek u petak u Vinkovcima premijerno izvode “Gospođicu Juliju”

izvor: Đuro Karalić

U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u petak će premijerno biti izvedena drama skandinavskog književnika Augusta Strindberga “Gospođica Julija” u režiji Aide Bukvić i koprodukciji kazališta Joze Ivakića i osječkoga HNK.

 “Strindberg je preživio 130 godina, ali se suvremeno suočava s pitanjima koja nas i danas muče i aktualna su”, rekla je redateljica Aida Bukvić dodajući da svatko tko nešto zna o Strindbergu zna da to ne može biti mala predstava.

U predstavi glume Vladimir Tintor (Jean, lakaj) i Petra Blašković (Kristina, kuharica) iz osječkoga HNK dok je glavna uloga gospođice Julije povjerena glumici kazališta Joze Ivakića, Mateji Marušić koja je, kako je kazao, ravnatelj toga kazališta Zdenko Rečić i predložila taj tekst.

“U daljnjem razgovoru tko bi to mogao voditi definitno smo pogodili što smo Aidi Bukvić prepustili da vodi autorski tim”, rekao je Rečić.

Po riječima intendantice osječkoga HNK Dražene Vrselja, suradnja s Gradskim Kazalištem Joze Ivakića iz Vinkovaca od velike je važnosti za osječki HNK jer to prilika da se HNK kao nacionalna kuća pojavi u manjim produkcijskim projektima i sredinama kojima osječki HNK pripada.

Novinarima su se obratili i glumci u predstavi poručivši kako im je zadovoljstvo što glume u takvoj jednoj, ozbiljnoj predstavi kao što je “Gospođica Julija” te se nadaju da će predstava, iako mučna drama koja secira ljudske odnose i emocije, pobuditi dobre komentare i svidjeti se publici.

Osječka premijera predstave najavljena je za 14. studenoga u HNK Osijek.