Finska zainteresirana za osječki IT sektor, gospodarenje otpadom i poljoprivredu

0

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin primio je danas u nastupni posjet Nj.E. Kallea Kankaanpääa, veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj. Sastanku je nazočila i počasna konzulica Finske u Osijeku Zrinka Špoljarić, a razgovaralo se o suradnji s područja poljoprivrede, gospodarenja otpadom i IT sektora.

– Ustanovili smo da je u 2020. robna razmjena između Osječko-baranjske županije i Republike Finske bila vrijedna oko 923 tisuće eura, a upravo ovakvi susreti mogu pridonijeti njezinom povećanju. Vjerujem da ćemo razviti još bolje odnose ali i uspostaviti kontakt između naših i finskih gospodarskih subjekata jer imamo štošta za ponuditi – kazao je zamjenik Vulin te istaknuo kako je veleposlanik prepoznao jak osječki IT sektor.

– Upravo u tom području vidimo potencijalnu suradnju s Republikom Finskom i njihovim IT tvrtkama. U ovakvim sastancima vidimo prilike za predstavljanje i razvoj grada Osijeka te za otvaranje novog tržišta osječkim gospodarstvenicima – dodao je Vulin.

Veleposlanik Kankaanpääa rekao je kako je impresioniran Osijekom te da je došao tražiti prilike za gospodarskom suradnjom.

– Finska ima mnogo ekspertize u poljoprivrednoj mehanizaciji te, kao i grad Osijek, jak IT sektor. Drago mi je vidjeti da Osijek ima i jak sektor gospodarenja otpadom, tako da i u tom području ima mnogo prostora za suradnjom. Zanimljiva je i industrija hrane s domaćim, visoko kvalitetnim proizvodima pa vidim da Osijek ima velike šanse na europskom tržištu – zaključio je veleposlanik Kankaanpääa.