Filipović o aferi kukuruz: ”Poništit ćemo natječaj”

foto: Cavna / Vlada RH

Država je krenula u nabavu 75.000 tona kukuruza, a cijena je 230 milijuna kuna bez PDV-a. Na natječaj se javila samo jedna tvrtka. I cijena i natječaj pobudili su sumnju kod poljoprivrednika. Da sve skupa loše izgleda, složio se i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji je za Dnevnik Nove TV kazao da će natječaj poništiti.

”Nije normalno da se na posao procijenjene vrijednosti 230 milijuna kuna javi samo jedan ponuditelj. Također nije normalno da se kupi kukuruz po 30 posto višoj cijeni od tržišne. Iz tog razloga odlučio sam poništiti taj natječaj”, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović za Dnevnik Nove TV.

Ravnateljstvo za robne zalihe raspisalo je natječaj za nabavu čak 75 milijuna kilograma (75.000 tona) merkantilnog kukuruza u zrnu, i to po cijeni većoj od tržišne, a jedina tvrtka koja se javila na ovaj natječaj, koji je trajao samo dva tjedna, jest Veterinarska stanica Vetam iz Osijeka.

Robne zalihe procijenile su vrijednost nabave na 230 milijuna kuna bez PDV-a, što znači da je država kilogram kukuruza spremna platiti čak 3.06 kuna, dok je prosječna cijena kilograma kukuruza 2.40 kuna. Vetam, kao jedini ponuđač, nudi 75 tisuća tona za 229.5 milijuna kuna bez PDV-a, što je malo ispod procijenjene vrijednosti.