EU ublažava kriterije za ulazak državljana trećih zemalja tijekom sezone

0
foto:pixabay

Države članice Europske unije dogovorile su u srijedu blaže kriterije za ulazak za turiste iz trećih zemalja, te odlučile dopustiti ulazak svima koji su potpuno cijepljeni.

Dogovor je postignut na razini veleposlanika država članica i odluku još treba formalno potvrditi Vijeće EU-a, što se očekuje u sljedećih nekoliko dana.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije od 3. svibnja, koja je preporučila da se dopusti ulazak u Europsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u potpunosti cijepljeni protiv covida-19 te stižu iz država gdje je epidemiološka situacija povoljna.

EU je u ožujku prošle godine uveo ograničenja za sva neobvezna putovanja iz trećih zemalja, dok je osobama koje u Europu putuju iz nužnih razloga ulazak bio dopušten.

Neobvezna putovanja bez obzira na individualni status cijepljenja trenutačno su dopuštena za putnike iz sedam zemalja s dobrom epidemiološkom situacijom. To su zemlje koje imaju 14-dnevnu kumulativnu stopu zaraženih do 25 na 100 000 stanovnika.

Sada je taj prag povećan na 75 prijavljenih slučajeva covida-19 na 100 000 stanovnika, dok je Komisija predlagala 100.

To znači da će uskoro biti znatno proširen popis zemalja iz kojih će se moći ulaziti u EU bez obzira jesu li cijepljeni.

Svi putnici koji su potpuno cijepljeni, to jest koji su dobili predviđen broj doza cjepiva, moći će ući u EU bez obzira iz koje zemlje dolaze. Uvjet je da su cijepljeni jednim od cjepiva koja su odobrena u Europskoj uniji.

U slučaju da se epidemiološka situacija u nekoj trećoj zemlji brzo pogorša, a posebno ako se otkrije neka vrsta zabrinjavajuće varijante ili varijante od interesa, države članice mogu odlučiti hitno i privremeno zabraniti ulazak svim rezidentima tih zemalja koji nisu građani EU-a.