EPSO 2021. donosi niz sportskih i turističkih benefita Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji

0

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić danas (15. ožujka 2021. godine) posjetili su Streljanu Pampas u Osijeku. Tom prigodom obišli su radove koje izvode inženjerijske postrojbe Oružanih snaga RH kao potporu u organizaciji Europskog prvenstva u streljaštvu EPSO 2021. Radovi se obavljaju na temelju prije mjesec dana potpisanog sporazuma MORH-a, Grada Osijeka i Hrvatskog streljačkog saveza o pomoći Hrvatske vojske u pripremama za ovaj veliki sportski događaj. Naime, EPSO 2021. održat će se od 20. svibnja do 6. lipnja, a na njemu će se u 78 različitih disciplina natjecati 1.500 sportaša iz 48 zemalja.

Nakon obilaska gradilišta, župan Ivan Anušić naglasio je da Osječko-baranjska županija podržava održavanju ovog značajnog streljačkog natjecanja te zahvalio organizatorima i svim drugim osobama i institucijama koje sudjeluju u pripremama. Posebno se osvrnuo na aktualne investicijske projekte Osječko-baranjske županije, od kojih se neki izravno odražavaju i na buduću namjenu Streljane na Pampasu.

– Streljana je napravljena je 1985. godine kada je u Osijeku održano prvo europsko natjecanje u streljaštvu i od tada se koristi za više namjena. Projektima koje upravo pripremamo oslobodit ćemo ovaj prostor, odnosno ponovno ga staviti u temeljnu namjenu, a to je streljaštvo i sportsko streljaštvo. Naime, sajam i sajamska događanja premjestit će se u novi Gospodarski centar, čija izgradnja uskoro počinje, a ovaj prostor ostat će na raspolaganju sportskim udrugama i zajednicama koje se bave streljaštvom – rekao je župan i dodao:

– Ovo je jedina streljana za sportsko streljaštvo na ovom prostru Hrvatske, pa i u bližem okruženju susjednih država i sada je izvrsna prilika da se ovdje dobro povežu sport i turizam. Na natjecanje dolazi veliki boj natjecatelja i gostiju, kao i medija koje će ih pratiti, i to je dobra prilika za brendiranje i predstavljanje Osijeka, Osječko-baranjske županije i istočne Hrvatske, za povećanje vidljivosti u sportskom, turističkom, gospodarskom i svakom drugom smislu. EPSO donosi veliki benefit za grad i županiju te Osječko-baranjska županija daje punu potporu njegovom održavanju – poručio je župan Anušić.Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da Hrvatska vojska već deveti dan radi na pripremama terena koje su nužne da bi se ove godine održalo Europsko prvenstvo. – Za dva dana planiramo završiti s navedenim poslom. Ojačana desetina ovdje je izvršila zahvate koji se odnose na uklanjanje postojećeg drveća i različitog humusa, sve zajedno oko 3.000 kubika raznog materijala. Siguran sam da će se suradnja između Ministarstva obrane i Hrvatskog streljačkog saveza te Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka nastaviti i u idućem razdoblju čime ćemo dati svoj doprinos uspješnom održavanju Europskog prvenstva u Osijeku – istaknuo je ministar Banožić.

–  Bez pomoći i potpore MORH-a ne bismo mogli izvesti radove u pripremi Europskog prvenstva te im se zahvaljujem na doprinosu i zalaganju. Pred nama je odlično natjecanje s jako puno natjecatelja koji će u Osijeku i okolici boraviti 15-20 dana, a s njihovom pratnjom radi se o više od 2.000 posjetitelja. Uz zahvale Ministarstvu obrane, ističem kako je hrvatsko streljaštvo mlađi brat Ministarstva obrane, a ova suradnja u organizaciji Europskog prvenstva u Osijeku samo je početak onoga što nas čeka u budućnosti – rekao je Hubert Kišpal, predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza te dodao kako će se natjecatelji okušati u disciplinama zračni pištolj, zračna puška, malokalibarski pištolj, malokalibarska puška i trap.