EP o posljedicama pandemije COVID-19 na vanjsku politiku EU-a

0

Europski parlament usvojio je u srijedu Izvješće o posljedicama pandemije covida-19 na vanjsku politiku Europske unije u kojem se ističe da EU mora ojačati svoju internu otpornost, razviti nova partnerstva i osnažiti multilateralnu viziju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Izvješće naglašava potrebu za bolje ujedinjenom Europskom unijom s otvorenom strateškom autonomijom, kao i potrebu za smanjenjem ovisnosti o trećim zemljama u strateškim sektorima, kao što je zdravstveni sektor.

Europski parlament ovim izvješćem još glasnije poziva na jasnu pristupnu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana i pružanje potpore naporima koje ulažu zemlje u susjedstvu Unije.

„Virus nije utjecao samo na uvjete življenja, nego i na geopolitičku dinamiku. Kriza je dodatno naglasila značaj multilateralne suradnje”, izjavila je hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, izvjestiteljica iz sjene ispred Europske pučke stranke (EPP) za ovo izvješće.

Zovko je poručila kako je Europska unija osnivanjem Team Europe pokazala spremnost pružiti pomoć partnerima koji se suočavaju s poteškoćama u vremenu pandemije.

“Nažalost, napori koji se u ovoj situaciji ulažu u Europskoj uniji i u susjednim zemljama nailaze na opstrukcije nekoliko globalnih igrača. Dezinformativne kampanje ugrožavaju aktivnosti koje provodimo, uključujući u zemljama zapadnog Balkana, a također izravno ugrožavaju zdravstvenu situaciju”, istaknula je Zovko, navodi se u priopćenju.