Ekipa Antwerp iz Belgije osvojila je turnir u Lipiku

0
foto:Compas.com.hr

Pobjednik Lipik 3×3 FIBA Challengera, međunarodnog spektakla u 3×3 uličnoj košarci koji je u Lipiku održan 21. i 22. svibnja je ekipa Antwerp iz Belgije koja je u lipičkoj školsko-sportskoj dvorani u finalnoj utakmici pobijedila ekipu San Juan iz Portorika rezultatom 20:18.

Pobjednička ekipa Antwerp (Belgija), za koju su na turniru u Lipiku igrali Thibaut Vervoort, Thierry Marien, Nick Celis te Bryan de Valck, osvojila je novčanu nagradu od 15.000 dolara, a njezinom je članu T. Vervoortu pripala i titula najkorisnijeg igrača turnira.

Drugo mjesto i novčanu nagradu od 10.000 dolara na Lipik 3×3 FIBA Challengeru osvojila je ekipa San Juan iz Portorika. Za drugoplasiranu ekipu su igrali Angel Matias, Gilberto Clavell, Jorge Matos i Josue Erazo.

Treće mjesto je osvojila njemačka ekipa Bielefeld (Alan Boger, Bastian Landgraf, Jannik Christian Lodders i Samuel Ernesto Mpacko), a na četvrtom mjestu se našla ekipa Aomi iz Japana (Ryuto Yasuoka, Tomoya Ochiai, Yo Nishino i Yusei Sugiura)

Svima njima nagrade je uručio Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox koja turnire u 3×3 košarci u Lipiku organizira od 1999. godine. Kvalitetu ovog dugogodišnjeg rada, a ujedno i priznanje organizatorima, FIBA 3×3 je nagradila 2016. godine i Lipiku dodijelila status Challengera. Tako je tijekom protekla četiri izdanja Lipik 3×3 Challengera u našem gradu nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to s čak 4 kontinenta.

Da je Lipik 3×3 Challenger ostao međunarodni spektakl vrijedan divljenja pokazuje i to što je na turniru igralo 15 ekipa iz 12 zemalja koje su došle s 3 kontinenta – iz Europe, Azije te Sjeverne i Srednje Amerike; odnosno iz Kanade, SAD-a, Portorika, Mongolije, Japana, Belgije, Češke, Njemačke, Latvije, Rusije i susjedne nam Srbije. Split je bila jedina hrvatska ekipa.

Zbog pandemije koronavirusa prošle godine nije održano ovo 3×3 natjecanje, međutim, ove je godine ovaj sportski događaj ipak održan, i to kao prvi svjetski 3×3 Challenger organiziran nakon studenog 2019. i početka pandemije te jedini 3×3 Challenger prije Olimpijskih igara u Tokyu.

Zbog epidemiološke situacije Lipik FIBA 3×3 Challenger oba je dana održan u školsko-sportskoj dvorani u Lipiku bez nazočnosti publike. Međutim, sve utakmice je bilo moguće pratiti pute live streaminga i to na FIBA 3×3 YouTube kanalu, a polufinale i finale je emitirano uživo na Arena Sport televiziji.

Osim vrhunskog sportskog sadržaja, i ove godine atraktivni su bili nastupi Cedevitašica – cheerleadersica KK „Cedevita“ Zagreb, a sudionici turnira nisu krili zadovoljstvo kvalitetnom organizacijom te ljubaznošću Lipičana.