Edukacije mladih za voditelje programa Crvenog križa

0
foto: OBŽ

U Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici od 17. do 27. kolovoza 2021. godine održat će se 18. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. Tim povodom danas, 12. kolovoza, u sjedištu Osječko-baranjske županije održana je konferencija za medije.

O značaju i programu ove tradicionalne edukacije mladih govorili su ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Goran Latković, predsjednik Društva Crvenog križa OBŽ Marko Đukić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek Denis Ćosić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ dr. sc. Ivana Stanić.

Na ljetnim školama mladih Društva Crvenog križa OBŽ mladi se educiraju i obučavaju za voditelje programa Crvenog križa kao što su prva pomoć, realistični prikaz ozljeda, djelovanje u izvanrednim situacijama, što se osobito naglašava zadnjih godina, zatim prevencija ovisnosti, prevencija trgovanja ljudima, međunarodno humanitarno pravo i sličnim programima. Cilj ljetne škole je edukacija i osposobljavanje dostatnog broja mladih koji će u svojim lokalni zajednicama, provodeći kvalitetno programe Crvenog križa, spremno i kvalitetno odgovoriti na potrebe zajednice. Na taj način osigurava se ujednačen razvoj lokalnih društava Crvenog križa, kako bi na području cijele Osječko-baranjske županije bile jednako dostupne sve usluge društava Hrvatskog Crvenog križa te se postiže dodatna razina spremnosti za odgovor na katastrofe i krizne situacije.

Na ovogodišnjoj Ljetnoj školi mladih sudjelovat će sedamdesetak mladih osoba s područja Osječko-baranjske županije, a od 2004. godine, kada je održana prva Ljetna škola mladih Crvenog križa, kroz te programe je prošlo više od 2.200 mladih. Program se svake godine prilagođava aktualnim potrebama društva, a u protekle dvije godine naglasak je na djelovanju u izvanrednim situacijama kao što su pandemije i potresi.

Na konferenciji je posebno naglašen doprinos i potpore koju Osječko-baranjska županije kontinuirano pruža za sve aktivnostima Crvenog križa.