Duspara predstavio OpenCity – javno dostupan uvid primatelja iz gradskog proračuna

0
foto: Grad Slavonski Brod

Grad Slavonski Brod jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji, s ciljem daljnjeg razvoja transparentnosti i digitalizacije, putem web aplikacije Opencity, građanima omogućuje uvid u vizualizaciju proračuna i isplate proračunskih sredstava.

Gradonačelnik Mirko Duspara predstavio je jučer Opencity aplikaciju, alat za jednostavniju i transparentniju komunikaciju proračuna. Uz vizualizaciju proračunskih stavki, aplikacija donosi transparentnost i kad je riječ o proračunskim isplatama, budući da omogućuje jasan prikaz svih isplata, na lako dostupan i pretraživ način.

Vizualizacija gradskog proračuna sastoji se od osnovnog modula te modula za složeniju analizu, za one koji žele kratke informacije kao i one građane koji se žele upustiti u dubinsko istraživanje. Grafička i tablična analiza proračuna omogućuju pregled trenda kretanja te strukturni pregled na razini pojedine godine, uz mogućnost filtriranja i sortiranja pojedinih stavki. Vizualizacijom su obuhvaćeni proračunski podaci po svim proračunskim klasifikacijama – ekonomskoj, funkcijskoj, programskoj, organizacijskoj klasifikaciji te klasifikaciji po izvorima.

Osim vizualizacije, aplikacija omogućuje i pregled svih isplata iz proračuna, koje se odnose na Grad Slavonski Brod te sve ustanove u sustavu Riznice. Isplatama iz proračuna pridruženi su podaci o datumu isplate, primatelju (za pravne osobe), opisu transakcije, iznosu te pridruženoj ekonomskoj i funkcijskoj klasifikaciji. Također, aplikacija daje mogućnost pretraživanja subjekta po OIB-u ili nazivu primatelja, opisu transakcije, iznosu, ekonomskoj i funkcijskoj klasifikaciji te vremenskom razdoblju.

„Prije nešto više od mjesec dana odradili smo vizualizaciju proračuna gdje su građani preko aplikacije Opencity mogli vidjeti koliko se sredstava u proračunu osiguralo za što. Od 1. lipnja dodatno je aktivirana aplikacija pomoću koje svi građani u realnom vremenu mogu vidjeti plaćanje pojedinih računa kako Grada Slavonskog Broda, tako i svih ustanova i korisnika gradske riznice. Kao Grad možemo se pohvaliti da smo sve ove godine, od kada se prati transparentnost gradova u Republici Hrvatskoj, bili među najboljim gradovima, a ovo je samo nastavak toga. Platformom Opencity ispunjavamo najviše kriterije transparentnosti, a aplikaciju nastavljamo razvijati i nadograđivati.“, izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara prilikom predstavljanja platforme Opencity.

U proteklih 10 godina, od kad se provode istraživanja gradskih proračuna, od Instituta za javne financije Grad Slavonski Brod redovito je dobivao nagrade za transparentnost proračuna, a dvije nagrade priimio je i od GONG-a, za transparentnost i odgovornost tijela lokalne samouprave.

OpenCity aplikacija iskorak je prema digitalizaciji Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, koja se nastavlja kroz digitalno sudjelovanje građana u kreiranju proračuna, mogućnosti podnošenja zahtjeva digitalnim putem i brojnim drugim digitalnim uslugama, što će doprinijeti još većoj otvorenosti i transparentnosti Grada Slavonskog Broda prema građanima.   

Aplikacija Opencity dostupna je na službenoj stranici Grada Slavonskog Broda, putem sljedećih poveznica:

Aplikacije su nastale suradnjom sa tvrtkom COIN d.o.o. iz Pule  koja već ima iskustva sa vizualizacijama proračuna jedinica lokalne i područne ( regionalne ) samouprave.