Doznajte kad vam je poslodavac dužan isplatiti regres

0
foto: Canva

Isplata regresa je već počela, neki su već dobili regres, a neki još nisu dobili isplatu, a pitanje hoće li uopće. Regres mnogima dobro dođe tijekom ljetnih mjeseci jer uvelike pomaže kod troškova godišnjeg odmora. Kada vam je poslodavac dužan isplatiti regres, saznajte u nastavku.

Regres je neoporeziva nagrada koju svaki poslodavac ima pravo isplatiti na račun zaposlenika. Svaki poslodavac može i ne mora isplatiti regres. Po definiciji, regres je materijalno pravo zaposlenika koje se može ostvariti na temelju važećeg akta, bilo ugovora o radu, bilo kolektivnog ugovora ili internog pravilnika tvrtke u kojoj radi zaposlenik. No ukoliko isplata regresa nije propisana bilo kojim dokumentom, poslodavac ga može, ali i ne mora, isplatiti na temelju volje.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak, isplata regresa može biti oporeziva i neoporeziva. Pri tome, radniku se godišnje neoporezivo može isplatiti iznos od 663,62 eura (5000 kuna).

Regres se može isplatiti i svim radnicima koji kod poslodavca rade manje od godinu dana, ali poslodavac ga ne mora isplatiti radnicima na porodiljnom, bolovanju ili roditeljskom dopustu.

Regres do neoporezivog iznosa (do 663,62 eura godišnje, odnosno 5000 kuna godišnje) izuzet je od ovrhe sukladno Ovršnom zakonu, ako ga poslodavac isplaćuje na zaštićeni račun radnika.

Izvor: N1