DORH: Zbog govora mržnje u Borovu 21 osumnjičeni, trojica u istražnom zatvoru

0
foto; Općina Borovo

Vukovarsko općinsko državno odvjetništvo osumnjičilo je 21 osobu za govor mržnje zbog incidenta u Borovu na dan obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, a u istražnom zatvoru završila su trojica osumnjičenika.

Postoji osnovana sumnja da su navedeni osumnjičenici, zajedno sa još jednom maloljetnom osobom, počinili navedeno kazneno djelo 2. svibnja 2021. oko 6,50 sati u Borovu, na dan obilježavanja pogibije dvanaest hrvatskih redarstvenika i na blagdan Uskrsa za vjernike koji ga slave po julijanskom kalendaru. Osnovano se sumnja da su, po prethodnom dogovoru, u cilju izazivanja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, tijekom prolaska ulicama naselja u skupini, nakon bacanja eksplozivnih pirotehničkih sredstava, opetovano zajedno glasno vikali i pjevali neprimjerene sadržaje, izvijestili su iz DORH-a.

Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja navedenih osumnjičenika, sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osmorice osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kaznenog djelo.

Sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru rješenjem je odredio istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika iz predložene zakonske osnove, dok je protiv petorice osumnjičenika odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora i odredio im mjere opreze zabrane posjećivanja područja Općine Borovo i obveze redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji, navodi se.