DORH predlaže istražni zatvor za trojicu osumnjičenika zbog mogućnosti ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke

0

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je 19. siječnja, nakon ispitivanja trojice osumnjičenika, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Osijeku određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Trojica osumnjičenih hrvatskih državljana (1952., 1976. i 1977.) ispitana su 18. siječnja zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog kaznenog djela protiv okoliša iz čl. 214. st. 1. KZ/11 u vezi s člankom 196. stavak 2. KZ/11, ugrožavanja okoliša postrojenjem iz čl. 197. st. 1. KZ/11 i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 2. KZ/11., stoji u priopćenju DORH-a.

PU osječko-baranjska objavila je jučer za što sve sumnjiči Zvonka Beda i još dvije osobe, a sve nakon stravičnog požara u krugu tvrtke Drava International.

“Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave osječko-baranjske utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo Teška kaznena djela protiv okoliša u vezi kaznenog djela Ugrožavanje okoliša otpadom, na način da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i s njim uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promijene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u vidu požara otpadne plastike”, navode iz PU osječko-baranjske.