Dom kulture u Dalj Planini se nadalje uređuje

0

Sredstva namijenjena programima, koji se zbog epidemije koronavirusa nisu mogli utrošiti, voditelji Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Dalj Planine su uložili u poboljšanje akustike i ozvučenja svečane sale, kako bi od sada mogli nastaviti s radom još većom kvalitetom.

Dom kulture u Dalj Planini je jedan od zaloga opstanka Mađara na Erdutskoj kosi. Kamen temeljac je postavljen 2008. godine, građenje je krajem 2011. godine ubrzano posredstvom DZMH. 2013. godine je  napravljeno krovište doma, koji je sagrađen uz potporu Mađarske, Općine Erdut, Osječko-baranjske županije i DZMH. Otvorenje je bilo 2017. godine u sklopu svečanosti DZMH povodom 20. kolovoza, na kojemu je prisustvovao Zsolt Semjén, potpredsjednik Vlade Mađarske.

2019. godine je otvoreno i novo parkiralište za Dom kulture sa 60 parkirnih mjesta i time su se stekli uvjeti za održavanje velikih manifestacija. Nakon otvaranja Doma kulture su se provela brojna poboljšanja i ulaganja na zgradi, završeni su radovi na zidovima iznutra i izvana, postavljena je izolacija, opremljena je unutrašnjost, uvedeno je centralno grijanje, odnosno izvršeni su svi takvi radovi kroz koje su Dom kulture i okolica u potpunosti postali upotrebljivi.

U okviru programa Državnog tajništva za nacionalnu politiku za razvoj vrtića Karpatskog bazena – kojemu je hrvatski partner Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika – u Dalj Planini je također izgrađeno i novo dječje igralište u dvorištu Doma kulture, čime je povećana kvaliteta zajedničkog parka.

Sa ozvučenjem od sada više neće biti problema

Ovaj objekat sudi velikim značenjem u životu Mađara u Dalj Planini i na Erdutskoj kosi. Svake godine u njemu Kulturno-umjetničko društvoPetőfi Sándor organizira Sajam cvijeća, svoj najveći program, ovdje imaju probe folklorne skupine društva, a osim toga se godišnje u velikoj dvorani društvene zgrade organiziraju balovi, kulturni programi i brojne druge svečanosti.

U prošloj godini Kulturno-umjetničko društvo iz Dalj Planine je moglo funkcionirati samo na pasivan način zbog epidemije koronavirusa, tako su ostale neutrošene financijske potpore koje su dobili putem natječaja za ostvarivanje svojih programa od Savjeta za nacionalne manjine.

-Jedini nedostatak velike dvorane Doma kulture je bila loša akustika koju smo ovim putem uspjeli popraviti. Uposlili smo stručnu tvrtku, inžinjeri su na osnovu prethodnih mjerenja postavili panele za prigušivanje zvuka na strop dvorane. Dvoranu smo opremili i zvučnom tehnologijom visoke kvalitete, i taj smo posao povjerili stručnjacima. Nakon svega, mislim da mogu izjaviti, da je naš Dom kulture jedan od najbolje opremljenih društvenih domova u regiji – za list je izjavio Imre Hugyik, predsjednik društva, dodajući da su zadovoljni poboljšanjima, čiji su trošak osim sredstava koja su imali, izfinancirali i potporom DZMH.

Mađarsku kulturu treba njegovati i očuvati je na najvišem stupnju

-Ozbiljna poboljšanja su se odvila u prošlom desetljeću na našem Domu kulture, uz pomoć u prvome redu Vlade Mađarske i Hrvatske, i DZMH. Danas su već ispunjeni svi uvjeti da na najvišem mogućem stupnju očuvamo našu kulturu, običaje, oblikujemo ovdašnju mađarsku zajednicu. Mislim, da najbolje možemo iskazati zahvalnost da svoje funkcioniranje u budućnosti održimo na ovom višem stupnju – rekao je Imre Hugyik.

Iznova će pokrenuti tamburaški sastav

A što se tiče očuvanja tradicije, rekao je da će se unutar kulturno-umjetničkog društva iznova pokrenuti i tamburaški sastav. Zadatak sastava će biti da prati folklor. Za cilj imaju uporedo s osnivanjem tamburaškog sastava sastavljanje i zasebnog repertoara, da mogu nastupati i sa vlastitom produkcijom.

 -Voljeli bismo kada bi mladi sa još većim oduševljenjem sudjelovali u radu – rekao je predsjednik društva, dodajući kako su za to dobili potrebnu motivaciju, te kako su ponosni na novi Dom kulture, na parkiralište, igralište, dvorište. Razvijati i poboljšavati nikada nije dovoljno, rekao je za kraj, ali, hvala Bogu, ideja i entuzijazma nikada ne manjka.