Dokumentirane štete na kulturnim dobrima nakon nevremena u Požegi

0

Nakon što je u petak, 25. lipnja, Požegu pogodilo olujno nevrijeme praćeno snažnom tučom veličine oraha, djelatnici požeškog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, predvođeni pročelnikom Žarkom Španičekom danas su obišli i dokumentirali štete te poduzeli hitne mjere zaštite (zamjene prozorskih krila i preslagivanje crijepa kako bi se zatvorile rupe na krovovima).
Osobito su stradala kulturna dobra građena slabijim materijalom na kojima je u nekim slučajevima pokrov stradao između 80 i 100 %. Najveća oštećenje su na krovnom pokrovu i prozorskim staklima, budući je led padao pod oštrim kutom, a najveća oštećenja su na južnim krovnim plohama i na prozorima smještenim na istočnim pročeljima.

Na Županijskoj palači razbijena je većina prozora na katu glavnog pročelja. Neka od najvrjednijih kulturnih dobara poput Požeške katedrale, crkve sv. Lovre, Gradske knjižnice, Samostana časnih sestara sv. Josipa i Franjevačkog samostana s crkvom Svetog Duha nisu pretrpjela značajniju štetu.

Sama zgrada Konzervatorskog odjela u Požegi stradala je u nevremenu, a najveća su oštećenja na južnim krovnim plohama glavne zgrade – barokne jednokatnice. Tuča je razbila i službenu natpisnu ploču Ministarstva kulture i medija, odnosno Konzervatorskog odjela i otrgnula je sa zida.