Do kraja 2024. godine osiguran besplatan prijevoz vlakom za djecu i učenike

foto: OBŽ

Iz Vukovarsko–srijemske županije izvijestili su kako se odlukom Vlade RH do 31. prosinca 2024. godine nastavlja provedba pilot projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske. Prema navodima iz Hrvatskih željeznica ovaj pilot projektobuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja – jednodnevne izlete, odlaske liječniku, na ljetovanje i dr. u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

“Pravo na besplatan prijevoz vlakom ostvaruju djeca do polaska u osnovnu školu, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola i djeca do 18 godina koja ne pohađaju školu u razdoblju od 1. siječnja 2023 do 31. prosinca 2024. godine”, navode iz HŽ-a.

Dodaju kako do kraja ove godine, učenici i djeca do 18 godina, koja ne pohađaju srednju školu, pravo na besplatna putovanja ostvaruju u slučaju da nemaju pametnu karticu s profilom na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja i koji je potrebno pokazati osoblju u vlaku, odnosno u slučaju da imaju pametnu karticu s profilom iz školske godine 2021./2022. na temelju postojećeg profila.

Od 1. veljače 2023. učenici i djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu moraju imati važeći profil koji vrijedi do 31. kolovoza 2023. Profil se može kupiti na blagajni po cijeni od 2,65 € uz predočenje pametne kartice te identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja. Iznimno, djeca koja su starija od 18 godina i pohađaju srednju školu trebaju dostaviti i potvrdu obrazovne ustanove za školsku godinu 2022./2023. Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja npr. zdravstvenom ili osobnom iskaznicom. Karte se preuzimaju na blagajnama, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku. Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Kod predaje zahtjeva za izradu pametne kartice i fotografije na blagajni, potrebno je pokazati identifikacijski dokument na kojemu je naveden datum rođenja. Izrada pametne kartice s profilima za besplatna putovanja naplaćuje se 2,65 eura. Profil na pametnoj kartici vrijedi za školsku godinu 2022./2023., odnosno do 31. kolovoza 2023. godine, a za školsku godinu 2023./2024. potrebno je zatražiti novi profil.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti zahtjev za izradu pametne kartice, potvrdu obrazovne ustanove koja se dostavlja može biti i e-potvrda za učenike koju možete preuzeti putem sustava e-građani ili potvrda iz e-dnevnika. Potrebno je dostaviti i fotografija u boji veličine 3×3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev i fotografija se mogu poslati e-mailom, poštom ili predati na blagajni. Za naše područje, zahtjev se šalje na adresu Regionalna jedinica Vinkovci, Ante Starčevića 79. Ako se zahtjev predaje na blagajni, iznos od 2,65 eura treba platiti kod preuzimanja pametne kartice. Također, kod ispunjavanja zahtjeva mogu se odabrati do dva profila.

Učenici koji putuju svakodnevno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja mogu odabrati profil Učenici OŠ/SŠ pretplatna karta i navesti željenu relaciju odnosno ispuniti na poleđini zahtjeva i profil Učenici OŠ/SŠ pojedinačno putovanje. Učenici koji vlakom putuju povremeno trebaju odabirati samo profil Učenici OŠ/SŠ pojedinačno putovanje ili Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu.

Pretplatna karta preuzima se samo jednom na blagajni i omogućava svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta školovanja. Pojedinačne karte za povremena putovanja preuzimaju se na blagajni prije svakog putovanja, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku.