DIP analitičarima: Ne unosite nemir među birače

0
foot: MB Press

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zamolilo je u petak sve analitičare izbornih procesa da ne unose nemir među birače te poručilo da će i ovi lokalni izbori, kao i svi dosadašnji, biti provedeni zakonito i uredno.

„DIP moli sve analitičare izbornih procesa koji se predstavljaju kao osobe koje jedine brinu o regularnosti izbora, za razliku od tijela koja ih provode, da ne unose nemir među birače“, poručio je DIP reagirajući na izjave analitičara Krešimira Macana o mogućoj ciljanoj prevari u izbornom procesu.

„Napominjemo da se, po ne znamo koji put, dva dana prije izbora, a dan prije izborne šutnje, raznim komentarima i analizama unosi sumnja u regularnost izbora“, upozorava DIP.

Podsjeća pritom kako birački odbori imaju “osigurače” od mogućih prevara. Svaki, naime, ima predsjednika, potpredsjednika i osam članova, a članovi su predstavnici većinskih i oporbenih političkih stranaka.

Osim toga, Zakonom o lokalnim izborima i Obvezatnim uputama DIP-a jasno su propisane obveze članova biračkih odbora i ovlaštenih promatrača, od otvaranja biračkog mjesta do prebrojavanja glasova i potpisivanja zapisnika.

Dosadašnji izbori unazad nekoliko ciklusa, na svim razinama, provedeni su uredno i niti u jednim nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju zakonitu provedbu izbora i utvrđene rezultate, naglašava DIP.

„I ovi lokalni izbori, kao i svi dosadašnji, bit će provedeni zakonito i uredno, zahvaljujući predanom radu oko 54.000 članova biračkih odbora, na 5496 biračkih mjesta diljem Hrvatske“, poručuje DIP.