Dio Hrvata na kućne adrese dobio poziv u vojsku. Iz MORH-a objasnili o čemu se radi

0
foto: MORH/arhiva

Ministar obrane Ivan Anušić nedavno je najavio je da se radi na tri scenarija dužine vojnog roka o čije se ponovnom uvođenju već neko vrijeme spekulira.

Kako doznaje N1, neki građani javljaju kako im stižu pozivi za vojnu vježbu. Poslali su upit Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) koje je za N1 poručilo da je riječ o planiranoj aktivnosti pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske

“Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina”, rekli su za N1 u MORH-u.

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja, dodaju iz MORH-a.

“Pozivanje pričuvnika se radi prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana, i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske”, dodatno je pojašnjen razlog slanja poziva.