Detalji smrti bebe u osječkom domu, majka nemarna tijekom trudnoće

foto: MB PRESS

Beba od dva mjeseca koja je na Uskrs preminula u osječkom Domu za nezbrinutu djecu Klasje, izazvala je dodatne negativne reakcije i kritike na sustav. Ravnateljica CZSS-a, Ivka Kaurinović na konferenciji za medije danas iznijela je kronološki tijek zbivanja.

Dijete je odmah nakon porođaja oduzeto majci i prema odluci KBC-a Osijek dano je na skrb domu. Dijete je rođeno ranije s visoko rizičnom dijagnozom, a odluka je donijeta zbog nemarnosti majke tijekom trudnoće koja je tada nekoliko puta hospitalizirana.

“Trećeg ožujka 2021. CZSS zaprimio je obavijest Zavoda za neonatologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Osijek o nedonoščetu koje je rođeno nakon komplicirane trudnoće zbog dijabetesa majke. Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana. Procijenjeno je da je majka svojim ponašanjem u više navrata ugrozila život svojeg djeteta. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije. Prisutno je bilo i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično s višestrukim dijagnozama”, prenio je Dnevnik.hr riječi ravnateljice Kaurinović te dodala kako ih je kontaktirala bolnica.

Općinski je sud donio je rješenje o premještanju djeteta u dom Klasje na mjesec dana, nakon čega će se razmotriti odluka.

Ravnateljica je naglasila kako je tijekom djetetovog boravka u ustanovi provedeno više zdravstvenih pregleda te je zabilježen napredak u razvoju.

U nedjelju ujutro, kada je beba pronađena mrtva, rekla je da je djelatnica pri kontroli uvidjela da ne diše te joj pružila prvu pomoć koja nije pomogla, pozvala je hitnu koja je također pokušala oživjeti bebu, ali bezuspješno.

“Po pravilima struke popunjavaju se određeni obrasci. Prema dostupnim informacijama, dijete nije imalo temperaturu. Temperatura se mjeri ujutro i navečer. Respiratornih smetnji nije imalo. Dvije su stručne osobe bile tamo tijekom jutra, dvije popodne i jedna u noći. Odgovorno tvrdim da i na najmanju situaciju reagiramo i zovemo nadležnog pedijatra, uvijek. Posebno ne bismo zanemarili ovako visokorizično dijete, uredno je hranjeno. Ništa nije ukazivalo na ovu situaciju”, objasnila je Glavaš-Kul, medicinska sestra koja ju je pronašla.

Točan uzrok smrti nije poznat jer obdukcija nije završena, ali je sumnja na upalu pluća iako nije imala temperaturu koja se u domu mjeri dva puta dnevno.