Deseta godišnjica smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja

foto: PU vukovarsko-srijemska

U sklopu „16 dana aktivizma“ u suradnji sa šest osnovnih i jednom srednjom školom na području  PU vukovarsko-srijemske provođen je niz preventivnih aktivnosti uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, svih oblika nasilja, s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama, među djecom i mladima, poticanje prijavljivanja nasilja i upoznavanja žrtava nasilja s njihovim pravima, kao i davanje informacija o svim mogućnostima koje stoje na raspolaganju žrtvi unutar različitih institucija.

Riječ je naime o aktivnostima koje se provode u sjećanje na tragično preminulog Miroslava Tunjića, pod nazivom „In memoriam Miroslav Tunjić“. Mladić Miroslav Tunjić prije točno 10 godina, bio je žrtva vršnjačkog nasilja, i u spomen na njega kao i na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, jučer je održan on line prigodni program, putem platforme skype, u sklopu kojeg programa su predstavljeni izabrani promotori nenasilja.

Podsjećamo kako su Miroslava Tunjića iz Županje u dobi od 17 godina pretukli dvojica mladića u dobi od 19 i 21 godinu. Ležao je na kolniku u lokvi krvi te ga je pregazio osobni automobil koji ga nije vidio na kolniku jer je bio mrak, nije radila ulična rasvjeta. Sve se dogodilo u nekoliko minuta. Od zadobivenih ozljeda preminuo je u bolnici nekoliko sati nakon događaja.

Naime, iz ukupno 6 osnovnih i jedne srednje škole s županjskog područja, učenici su među sobom odabrali po jednog „Promotora nenasilja“.  Odabrane mlade osobe, ove godine uključile su se u obilježavanje „16 dana aktivizma“ na način da su, zbog epidemiološke situacije, izradili video uratke, putem kojih su, uz pomoć novih medija, pozvali mlade da se aktivno uključe u izgradnji ozračja nenasilnog okruženja. Promotori koji  su svojim srčanim radom, nesebičnim zalaganjem, djelima i ponašanjem od svojih vršnjaka odabrani za „Promotora nenasilja“ i ove godine će biti simbolično nagrađeni, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županja i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske Županije.

Online prigodni program „In memoriam Miroslav Tunjić“ proveden je u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske i partnera uz podršku članova obitelji Tunjić, te potporu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, Županije vukovarsko-srijemske, Grada Županje, a u istom je sudjelovao i jedan posebni nam gost, on je od početka uvijek rado s nama, frontmen je grupe Adastra, utemeljitelj i predsjednik Društva za promicanje glazbe – Zvuk svjetlosti, koja se uspješno bori protiv “vjetrenjača” zvanih cipelarenje, šaka, šamar, hladno i vatreno oružje – g. Jeronim Marić.