Danas se obilježava Svjetski dan romskog jezika

foto: ilustracija; izvor: pixabay

5. studeni obilježava se kao Svjetski dan romskog jezika u svim zemljama u kojima žive Romi.

Svjetski dan romskog jezika prvi je put obilježen 5. studenog 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH ˝Kali Sara˝. Kao datum obilježavanja izabran je 5. studeni u čast na dan na koji je 2008. godine objavljen prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija.

Već sljedeće godine, 2009., na isti dan održan je prvi Simpozij o romskom jeziku kojom prilikom su okupljeni učesnici iz cijeloga svijeta donijeli POVELJU i DEKLARACIJU Simpozija povodom Svjetskog dana romskog jezika koju su potpisali svi učesnici među kojima su bili i predstavnici Međunarodne unije Roma.

Ovom Poveljom u čijoj su izradi sudjelovala 260 istaknuta predstavnika romske i neromske zajednice, pozvana je cjelokupna svjetska javnost da se uključi u inicijativu popularizacije romskog jezika, očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, obrazovanju i opismenjavanju Roma te boljem međusobnom razumijevanju svih ljudi. Istovremeno su Deklaracijom sudionici prvog simpozija pozvali sve države da omoguće Romima, kao i romskom jeziku, jednak položaj s ostalim jezicima manjina u njihovim zemljama