Dan kravate – izvornog hrvatskog proizvoda

foto: pixabay

Od 18. listopada 2003. godine obilježava se Dan kravate. Tada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi.

Hrvatski sabor, 17. listopada 2008. godine, iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.

Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Academia Cravatica već desetljećima radi na svjetskoj promociji kravate te potvrđuje da se Dan kravate, svake godine proslavlja i internacionalno. Svjetska javnost zainteresirana je za kravatu, što potvrđuje da je kravata hrvatska, europska i svjetska pokretna baština, kako to ustvrđuju iz Acedemiae Cravatice.

Ove godine u 11.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, okupit će se, uz predstavnike  Academiae Cravatice,  javni dužnosnici,  ugledni gosti i prijatelji kravate, i  veleposlanici kravate Igor Rudan i Miro Gavran, te će nazočiti svečanosti Smjene straže  Kravat pukovnije.

Tradicionalno, nakon svečanosti, zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić i gradonačelnik  Zagreba  Tomislav Tomašević, vezat će kravatu banu Jelačiću na njegovu spomeniku na Jelačićevu trgu.  Potom će uslijediti vezanje i na 40-ak ostalih spomenika i bista u Zagrebu, među ostalim Kralju Tomislavu, prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Kad je riječ o ostalim proslavama u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu će se prigodno obilježiti Dan kravate na način da će se 18. listopada, u 11.30 sati, ispred Turističko-informativnog centra Turističke zajednice postaviti veliko platno oslikano motivima iz Tridesetogodišnjeg rata te kostimirani model  hrvatskog vojnika, sudionika rata, s crvenim rupcem oko vrata.