Dalić: Ovo je naša zadnja prilika

0
FOTO: Screenshot

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je u Glasgow gdje je sutra od 21 sat po hrvatskom vremenu sa Škotskom čeka odlučujući susret za plasman u drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu.

Vatrene je dočekala vijest da je škotski reprezentativac Billy Gilmour pozitivan na koronavirus pa su mnoga pitanja za izbornika Zlatka Dalića bila vezana upravo za taj slučaj.

“Znam samo da je na nas vršen veliki pritisak da promijenimo kamp, napravili smo iznimku i ostali u Hrvatskoj, putujemo svaka tri dana i to za nas nisu realni. Ne bih htio da Hrvatska napravi nešto van zelenog terena, ali uvjeti moraju biti jednaki za sve, a to sad nije slučaj. Želim Gilmouru brz oporavak i istodobno ne želim da itko u škotskoj reprezentaciji zbog njega propusti utakmicu. On možda i ne bi bio u početnom sastavu pa ne vidim to kao nekakav plus za nas.”, ističe Dalić, koji se nada da njegovi igrači neće biti u strahu da se eventualno ne zaraze.

“Rekao sam i ponovit ću da smo mi najviše oštećeni, jer smo puno kvalitetniji kad imamo podršku naših navijača. Nije fer da igramo protiv dva domaćina, da moramo putovati. Nas se plaši već mjesec dana, ne smijemo ovo, ne smijemo ono. Tek stigli u Glasgow, malo jesu svi u strahu i neizvjesnosti, ali moramo pažnju usmjeriti na utakmicu, ostalo zaboraviti. Cijelo prvenstvo svi imaju problema, mi pazimo na te stvari, ali nikad se ne zna što se može dogoditi. Nadam se da igrači neće biti u strahu.”

Gdje je Škotska najopasnija?

“Imaju snagu preko lijeve strane i Robertsona, koji je jako ofenzivan. Duga lopta na Dykesa pa druga lopta koja se prihvaća, to je ono što je njihova snaga. Igrali su s Nizozemskom 2:2, a kad vodiš protiv Nizozemske u gostima, onda si kvalitetan. Protiv Engleske znamo kakav je im je bio ulog, zatvorili su prilaze i imali dobre šanse prema naprijed. Protiv Češke im je vratar obranio četiri, pet zicera. Fizički su moćni, igraju dugim loptama. No, mi moramo nametnuti svoj stil i pretočiti na teren ono što se dogovorimo u svlačionici. To nije bio slučaj protiv Češke kad smo ušli u bespotrebnu jurnjavu i nismo bili sposobni suprotstaviti se veznom redu. Imamo mogućnost i kvalitetu. Jedna od glavnih stvari bit će strpljenje, ne smijemo gubiti glavu. Najvažnija je pobjeda, kad god stigla.” Ukazuje Dalić da je momčadi u ovom trenutku iznimno bitna podrška javnosti.

“Želim da Hrvatska ima podršku, ova reprezentacija to zaslužuje, da nas se ne napucava blatom i uvredama, da nas se ne napada. Jedino je to ispravno, drugo je neispravno. Mislim da je svima želja da Hrvatska prođe, a ne da nas se vrijeđa kroz komentare. Stanje s Barišićem? Borna se uključio prije dva dana u trening, ali to nije dovoljno. No, bit će u rosteru sutra.”

Ivan Perišić nije htio previše ulaziti u priču oko Gilmoura.

“Pravila su za sve ista, moramo se koncentrirati na sebe i pobjedu. Moramo dati sve od sebe, ostalo je nebitno. Nije nijednoj reprezentaciji lako kada izgubi važnog igrača, ali Škotska ima zamjenu i rješenje. Igrat će pred svojim navijačima. Neke zemlje igraju kod kuće, neke ne mogu imati navijače u gostima, pa smo oslabljeni, ali moramo se skupiti i proći skupinu pa će biti lakše. Nismo bili pravi u prve dvije utakmice, trebamo puno više trčati, ali za sutra nema straha. Pričali smo između sebe, protiv Škotske ćemo gledati jednu drugu Hrvatsku, a dobro je to što i njima treba pobjeda pa će utakmica biti otvorena. Otkad sam ja tu, već deset i više godina, Hrvatska je uvijek bila prava kad je bilo najteže, uvijek smo odigrali pravu utakmicu kad je trebalo i vratili se iz mrtvih. Mislim da će to biti tako i sutra.”, zaključio je Perišić.