Crnković: Cilj je detektirati najvažnije zelene projekte i financirati ih izvanproračunskim sredstvima

0
foto: osijek.hr

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković održala je jučer radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj (EBRD). Na sastanku je predstavljen program ,,Zeleni gradovi” te su otvorene teme o potencijalnoj suradnji na budućim razvojnim projektima Grada Osijeka.

– Razgovarali smo o razvoju zelene strategije Grada Osijeka kao najzelenijeg grada u Hrvatskoj. Naša je intencija da grad bude još zeleniji i da se vodimo tom politikom kako bismo radili na poboljšanju obnovljivih izvora energije i svih zelenih projekata. Pomoć Banke u tome je svakako dobrodošla – kazala je zamjenica Crnković napomenuvši kako je cilj detektirati najvažnije zelene projekte te ih financirati izvanproračunskim sredstvima.

Pojašnjeno je i kako je riječ o projektima zelene infrastrukture, prometnica, rješavanja otpadnih voda i korištenja obnovljivih izvora energije. Vedran Panjković, zamjenik direktora EBRD-a za RH, dodao je kako se radi i o drugim komunalnim projektima, ponajviše u sektoru vodoopskrbe, odvodnje, javnoga prijevoza i energetske učinkovitosti općenito.

– Na raspolaganju smo da financiramo koje god projekte gradska uprava ocijeni kao priroretne za sljedeće četverogodišnje razdoblje – zaključio je Panjković.