Cijene ulja ruše sve rekorde, i još će rasti

FOTO:Cavna

Ukrajina je najveći dobavljač suncokretovog ulja u EU. Zbog ruske invazije došlo je do nemogućnosti isporuke, a građani nekih europskih zemalja, u strahu od nestašica, počeli su gomilati zalihe. Sve je potaknulo još veći rast cijena ulja i uljarica, koje su posljednjih godina na povijesno visokim razinama. – piše HRT

Na slavonskim poljima cvate uljana repica koja je, uz suncokret, najvažnija uljarica u Hrvatskoj. Ona će prva u žetvu. Očekuju se znatno veće otkupne cijene. Posljednjih godina cijene uljarica na burzama nezaustavljivo rastu. Ruše rekorde.

– Od rata u Ukrajini, rasta cijena nafte, od rasta dolara u odnosu na euro, zabrane izvoza palminog ulja najvećeg svjetskog proizvođača, to su sve faktori koji su ostvarili dodatni pritisak na kompleks uljarica, kaže agroanalitičar Robert Jurišić.

U Hrvatskoj nema straha od nestašice

Poremećaj u opskrbi izazvao je nestašicu u nekim europskim državama. U Hrvatskoj, tvrde, nema straha od takvog scenarija jer dvije najveće hrvatske uljare mogu proizvesti dovoljno ulja za naše potrebe.

– U ovom trenutku imamo dovoljno za potrošnju do 9. mjeseca, a slijedi nam žetva i uljane repice i suncokreta u jesen, tvrdi Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede.

Niži PDV na ulje brzo se istopio

Niži PDV na ulje uveden prije nekoliko mjeseci brzo se istopio. Cijene u trgovinama nikad nisu bile više. Potražnja za uljem prošlog je mjeseca ipak splasnula, no cijene se sada kreću oko 18 kuna za litru. Prije dvije godine litra je stajala 8 kuna.

– Ako nafta košta u Njemačkoj 2 eura, koštat će vrlo brzo i u Hrvatskoj. Ulje košta 5 eura u Njemačkoj, u Italiji litra brendiranog ulja stoji 3,5 eura – na akciji 2,60. Tako da možemo očekivati da će cijena ulja rasti i na nivou EU ujednačavati, upozorava Dragan Munjiza, Lonia trgovina.

I država je ovih dana povećala svoje zalihe. Kupila je 4 milijuna litara ulja za gotovo 16 kuna po litri. Tvrde da to neće uzrokovati dodatne poremećaje na tržištu, jer je riječ o 15% ukupne godišnje proizvodnje te rafinerije ulja