Cijene poljoprivrednog zemljišta rastu, uskoro će ga moći kupovati i stranci

foto: pixabay

Od lipnja sljedeće godine i stranci će jednako kao i građani Hrvatske moći kupovati poljoprivredno zemljište. Sada ga mogu kupiti jedino ako imaju registriranu tvrtku u našoj zemlji. Istječe desetogodišnji moratorij koji nam je odobrila Europska unija tijekom kojeg smo trebali srediti zemljišne knjige, okrupniti zemljište ali i omogućiti domaćim proizvođačima da lakše dođu do prijeko potrebne zemlje. Većina površina je u privatnim rukama, trećina u vlasništvu države. – Piše HRT.

Poljoprivrednici teško dolaze do zemlje

Nedaleko od Varaždina OPG Pocedulić čuva staru sortu varaždinske heljde. Žele povećati proizvodnju, kako bi sjeme sačuvali za buduće naraštaje, no teško dolaze do zemlje za najam ili prodaju.

– Nisu baš ljudi zainteresirani za zamjenu, nisu baš zainteresirani za prodaju. Kad govorimo o prodaji ili najmu govorimo o ljudima starije životne dobi koji više nisu u mogućnosti obrađivati zemlju, za HRT Dnevnik rekla je Tamara Šabić, OPG Pocedulić.

Bilo bi im bolje, kažu, da žive u Slavoniji, ondje su parcele veće, a cijene variraju.

– Tržišne vrijednosti su od 3 do 15 tisuća eura, one parcele koje su 3 tisuće eura, radi se o parcelama koje nisu pripremljene za poljoprivrednu proizvodnju, znači zapuštene su, kazao je Marijan Matijević, prokurist tvrtke Ljubek d.o.o. iz Osijeka.

Višestruko skuplja zemljišta su i kvalitetnija.

– Vrhunsko zemljište, nalazi se uz odličnu pristupnu cestu, površine najmanje 10 hektara i pravilnog oblika, znači lagana za obrađivanje. Takve zemljišne parcele postižu cijene od 10 do 15 000 eura, dodao je Matijević.

Poljoprivredno zemljište kupuju oni koji bave poljoprivredom.

– Uglavnom su to naši lokalni poljoprivrednici, OPG-ovci, oni uglavnom kupuju, uglavnom su to gospodarstva koja su zdrava i koja su se na vrijeme počela baviti poljoprivredom, prije, poslije rata, rekao je Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin i poljoprivrednik.