Capak: Znatno niži trodnevni prosjek novooboljelih od covida-19

0
foto: screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u srijedu je istaknuo da Hrvatska ovaj tjedan ima značajno niži trodnevni prosjek novooboljelih od covida-19 u odnosu na protekle tjedne, te da je po ukupnom broju oboljelih sada na petom mjestu u EU.  

“Imamo značajno niži trodnevni prosjek u ovom tjednu nego u protekla dva tjedna”, izjavio je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite te predstavio trodnevne podatke koji za ovaj tjedan iznose 7159 novooboljelih, za prošli tjedan 9019, dok je prije dva tjedna bilo 8269 takvih slučajeva.

HZJZ je izračunao i kumulativnu stopu ukupno oboljelih od covida u Hrvatskoj na milijun stanovnika od 43.903 a veću stopu od nas na miljun stanovnika imaju četiri zemlje EU – Slovenija, Belgija, Češka i Luksemburg.

I dalje je prisutna velika razlika po županijama u incidenciji, na prvom mjestu je Međimurska županija, pa Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, dok najnižu incidenciju imaju Dubrovačko-neretvanska, Istarska pa Požeško-slavonska županija.

Capak je rekao i da pad broja novooboljelih nema veze s činjenicom da se u statistici ne pribrajaju brzi antigenski testovi, koji su u široj primjeni zadnja dva tjedna te objasnio da brzi antigenski testovi u dijagnostici novooboljelih nisu pouzdani.

Istaknuo je i kako se još pouzdano ne zna kada će cjepivo protiv covida biti registrirano u EU, pa posljedično ni kada će stići u Hrvatsku.

“Imamo obećanje proizvođača da će tijekom siječnja isporučiti obećane količine cjepiva. Naručeno je dovoljno cjepiva za ukupnu populaciju Hrvatske. Kako će isporuka ići, tako ćemo cijepiti po prioritenim skupinama i cjepiva će biti dovoljno za sve”, poručio je Capak.

Objasnio je i kako još nije poznato koliko će se posto zdravstvenih radnika cijepiti jer podaci iz provedenih anketa nisu dostupni za sve županije. “No, po dojmu, većina će ih se cijepiti”, istaknuo je.

Na pitanje o etičnosti cjepiva, odgovorio je da u tehnologiji proizvodnje cjepiva postoje razlike, ali i da on osobno ne zna razlog da bi neka od tih cjepiva bila neprihvatljiva iz etičnih razloga.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić s tim u vezi je rekla da su oxfordsko i rusko cjepivo proizvedeni uz korištenje stanica fetusa, na isti način na koji se razna cjepiva proizvode u proteklih 55 godina i kojim su se proteklih godina cijepili milijuni ljudi.

Markotić je pozvala novooboljele od covida koji imaju rizične faktore da se u ranoj fazi bolesti jave liječnicima obiteljske medicine ili u ustanove za liječenje covida.

Kao rizične čimbenike nabrojala je stariju dob bolesnika, karcinom, kronične bubrežne bolesti, srčane bolesnike i imunokompromitirane osobe. U riziku su i osobe na kemoterapiji, pušači, trudnice, plućni bolesnici, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, oboljeli od dijabetesa i hipertenzije.