Capak: Lockdown i policijski sat u okolnim državama pokazuju se neefikasnim

FOTO:screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u srijedu da se strože epidemiološke mjere, poput lockdowna (zatvaranja) i policijskog sata, koje su uvedene u okolnim državama, pokazuju neefikasnima, a mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj su dobre. 

“Mislimo da su naše mjere dobre, apeliramo na građane da ih se drže, i ako će ih se držati sigurni smo da ćemo zauzdati ove brojke”, rekao je Capak novinarima nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj. 

Iako hrvatski liječnici traže strože mjere, Capak je ustvrdio da policijski sat i zatvaranje koji su uvedeni u drugim državama Europske unije tjedan dana nakon donošenja ne postižu rezultate jer brojke u tim državama i dalje rastu. 

“Dakle, mi mislimo da te mjere nisu efikasne”, naglasio je.

U srijedu je šest liječničkih udruga, Hrvatska liječnička komora,  Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine,  Hrvatsko društvo za infektivne bolesti HLZ-a i Hrvatsko epidemiološko društva od Vlade zatražilo donošenje strožih epidemioloških mjera. 

Udruge su ustvrdile da bolnice, bez strožih mjera i ako se nastavi dosadašnji rast hospitalizacija, već za 30 dana neće moći uspješno liječiti bolesnike s covidom-19 ni druge građane, primjerice one koji će doživjeti moždani i srčani udar ili prometnu nesreću.

Capak je ustvrdio kako se problem eventualnog nedostatka opreme ili osoblja može riješiti preraspodjelom, iz područja gdje ih ima u područja gdje su potrebni. 

“Imamo dovoljan broj respiratora, u zdravstvu radi više od 70.000 ljudi, siguran sam da ćemo zaštititi zdravlje naših građana”, poručio je Capak.