Čak 10 posto prvašića ima povišen kolesterol, druga smo najdeblja nacija u EU

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Čak 10% prvašića ima povišeni kolesterol pa su danas u sklopu nacionalne kampanje “Znaš li svoj broj?”, koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, djeca utrkom u centru Zagreba učila o važnosti brige za zdravlje.

Prošlogodišnji pilot-projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola pri obveznom pregledu djece za upis u prvi razred, pokazao je da čak 10% prvašića ima povišeni kolesterol, a liječnici su složni da je to izravna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti.

Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU

Kolesterol je često povišen zbog pretilosti – Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU-u. Zbog nedostatka simptoma, većina ni ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu znatno smanjiti rizik od komplikacija.

Stoga se radi podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika danas organizirala simbolična dječja utrka od 300 metara na Trgu bana Jelačića pod nazivom “Trk! Za zdravlje!”. Program je počeo u 10 sati zabavnim aktivnostima i nastupom mladog hrvatskog blues glazbenika Odina, a start utrke je bio u podne.

Više od stotinu dječaka i djevojčica sudjelovalo je u utrci.

“Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje i potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL-kolesterola i povišenog tlaka imaju znatno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije”, istaknuo je pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora Ivan Pećin.

Svaka druga smrt u Hrvatskoj povezana s tlakom, šećerom ili kolesterolom

Šokantno je, kaže, što je lani gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.

Povišeni “loš” LDL-kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan, procjenjuje se da u Hrvatskoj od obiteljske hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo ih je pet posto svjesno dijagnoze, a oni koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Velik iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja probir na povišeni kolesterol koji se od 2023. provodi među predškolcima, a važan je i za druge članove obitelji jer ako se kod predškolca utvrdi obiteljska hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.