Brojna ulaganja uključena u proračun Općine Bizovac za iduću godinu

foto: MB PRESS

Približavanjem kraja godine jedinice lokalne samouprave aktivno pripremaju proračune i raspodjelu troškova za iduću godinu. Hoće li iduća godina biti posebno izazovna i u što će se ulagati na području Općine Bizovac razgovarali smo s načelnikom Srećkom Vukovićem.

Za početak ističe kako će proračun biti razvojnog i socijalnog karaktera u iznosu od otprilike 29 milijuna kuna s planiranim projektima.
U sljedećoj godini Općina Bizovac će izdvojiti oko pola milijuna kuna za uređenje naselja, redovne troškove, prostor, oprema i održavanje. Načelnik ističe kako će Općina već redovno financirati održavanje prometnih površina, zelenih površina, odvoz otpada, deratizaciju, komarce, održavanje nerazvrstanih cesta, groblja i drugo.

Jedan od većih projekta u budućem razdoblju je uređenje bivšeg stambenog objekta grofa Konstantina Normanna Ehrenfelsa u iznosu od 3,5 milijuna kuna dok je projekt ukupno vrijedan 8 milijuna kuna. Tako i uređenje prostora knjižnice, galerije i izložbenog prostora bizovačke narodne nošnje.

Što će tiče drugih naselja Cret Bizovački očekuje ljetnu pozornicu za manifestacije i spomen kuću za one koji su se iz drugih dijelova Hrvatske doselili u ove krajeve. Brođancima nedostaje javna rasvjeta u jednoj ulici što je u planu za iduću godinu: ,,Sva naša naselja tako će imati novu i modernu led javnu rasvjetu što će omogućiti značajne uštede”, rekao je načelnik Vuković.

Uredit će se i sportska infrastruktura u naseljima Habjanovci, Samatovci, Cret i Bizovac. Tako će NK Jadran iz Habjanovaca dobiti uređen, sada već dotrajali, prostor u vrijednosti 400 tisuća kuna.

Najznačajniji projekt dogradnja dječjeg vrtića

Najznačajniji projekt za iduće razdoblje je dogradnja Dječjeg vrtića Maslačak u Bizovcu, u iznosu od 3,8 milijuna kuna za što se traži izvor sufinanciranja.

Vrtić trenutno ima dvije skupine od 25 djece miješane dobi i jednu jasličku skupinu, što je za potrebe premalo pa će dogradnja uvelike pomoći. ,,Nedostaje prostor za još jednu mješovitu i jednu jasličku skupinu, interes je velik toliko da djeca idu i u vrtiće van općine što nama nije interes”, rekao je načelnik, a upravo to će se dogoditi dogradnjom.

Izgradnja odvodnog sustava

Oko 70 milijuna kuna vrijedan je projekt izgradnje odvodnog sustava u sklopu aglomeracije Belišće-Valpovo.

,,Prvi puta u povijesti Bizovac dobiva moderan odvodni sustav koji će priključiti na pročistač Drava kod Petrijevaca. Završetkom projekta odvodnje Bizovac – Samatovci nastojat ćemo izraditi dokumentaciju za naselja Cret, Habjanovci, Brođanci i Novaki kako bi se i tamo u budućnosti gradio odvodni sustav”, rekao je načelnik Vuković.

Turizam ima potencijal

Jedna od temeljnih okosnica Općine Bizovac je turizam između ostalog zbog bogate kulturne baštine i brojnih manifestacija kao što je Olimpijada starih sportova, ali i razvijenog zdravstvenog turizma.

Trenutno u Bizovcu funkcioniraju Bizovačke toplice i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Osijek. Načelnik ističe kako se očekuju i buduća ulaganja u Bizovačke toplice kako bi se dodatno razvijale, ali prvenstveno uređenje ili izgradnja smještajnog dijela. Upravo smještaj nedostaje, jer djeluje samo desetak privatnih iznajmljivača soba.

,,Od vlasnika Bizovačkih toplica očekujemo izgradnju novog hotela ili rekonstrukciju postojećeg. Nama je nedostatak smještaja iz dana u dan sve veći problem. Ako se dogradi hotel s 300 postelja to bi značajni pojačalo našu turističku ponudu pa i ostale gospodarske grane”, zaključio je Vuković.