Božinović: Sigurno nećemo sve otvoriti 1. ožujka

0
foto: screenshot

Danas na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske razgovaralo se, između ostalog, o daljnjem popuštanju mjera nakon što postojeće ističu u nedjelju. Potencijalno popuštanje komentirao je Božinović.

“Razgovori su već počeli ovaj tjedan, ključni razgovori u vladu idu sredinom tjedna. Sve ovisi o situaciji koja je dobra unatoč blagom porastu. Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU kad govorimo o incidenciji, od nas su trenutno bolje samo dvije zemlje, to govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko nje i u tom smislu ćemo razgovarati sa i resornim ministrima i cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da mi 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako ovakvi trendovi se nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak da budem konkretniji, bar ne prije ovih sastanaka koji nam slijede”, rekao je Božinović.

Nitko od članova Stožera nije konkretno otkrio o čemu se razmišlja po pitanju popuštanja. U Hrvatskoj su mjere ublažene u većini segmenata gdje su uvedene, dok se u javnosti pojavlju već mjesecima neslužbene informacije kako će se zbog toplijeg vremena od žujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata. Međutim, ta tema nije komentirana.

,,Postoje restrikcije koje se odnosi na neke djelatnosti koje su već i otvorene. Ono što mi se čini važnim, kad već opet otvaramo pitanje tih mjera, mislim da postaje svima jasno da je taj naš model bio od prvog dana da, kad idemo u zatvaranje, da budemo postupni ali tako i kad se govori o popuštanju, da to stavimo u kontekst ukupne situacije. Cilj je svima isti, da što više toga funkcionira, ali i da je donosimo odluke koje ćemo uskoro nakon toga opet mijenjati.”, rekao je Božinović.

Božinović je također komentirao zahtjeve pojedinih županijskih stožera da sami donose odluke i popuštanja.

“Pratimo i lokalne situacije, ono što je bitno kad govorimo o lokalnim ili regionalnim zahtjevima stožera, uvijek je to na kraju odluka nacionalnog Stožera. Za svaku konkretni zahtjev lokalnih stožera odluku donosi nacionalni Stožer”, rekao je Božinović.

U Hrvatskoj je tijekom proteklog tjedna zabilježen vrlo blagi porast broja novooboljelih u odnosu na tjedan ranije.