Božinović: Sigurno je da će se postojeći režim mjera produžiti nakon 21. prosinca

0
foto: screenshot

Načelnik stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je u petak građane da se za blagdane suzdrže od posjete osobama u drugim kućanstvima, a ustvrdio je i kako je “sigurno da će se režim koji je sada uspostavljen u osnovi produžiti nakon 21. prosinca”. 

Iako je najavio produljenje postojećeg režima, Božinović nije htio iznositi detalje i najavljivati eventualne nove mjere pa je tako na pitanje razmišlja li se o zabrani napuštanja mjesta prebivališta kao što je to bilo proljetos kazao da će o korekcijama postojećih mjera javnost biti obaviještena na vrijeme.  

“Točno je da mjere istječu 21. prosinca, točno je da se promišlja o učinku postojećih mjera na broj zaraženih. U ovom trenutku mi možemo govoriti samo o tome da će sljedeće odluke biti bitno determinirane time kakva će biti epidemiološka situacija”, kazao je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Građane je pozvao da se za vrijeme nadolazećih blagdana suzdrže od kućnih posjeta bližnjima. 

“Poruka koju već sada želimo poslati za nadolazeće blagdane jest da se u osnovi, svi suzdrže druženja i kontakata izvan svojih kućanstava i da je najbolja i najiskrenija želja za sreću i zdravlje za Božić i Novu godinu i svima koji su nam dragi poželjeti sve najbolje telefonom ili porukom”, poručio je Božinović.

Istaknuo je da u Hrvatskoj postoje milijun i pol kućanstava, a situaciju kada bi se “svi iz različitih kućanstava našli”, što bi dovelo do mnogo kontakata u zatvorenom prostoru, ocijenio je posebnim epidemiološkim rizikom.

Na pitanje zašto, zbog psihološkog stanja nacije, stožer unaprijed ne najavi kada će doći do postroženja, a kada do relaksacije mjera, kazao je da je teško predviđati dobar ili loš tijek epidemije.

“S psihološke točke gledišta ne bi bilo produktivno davati neku poruku nade o opuštanju mjera, a onda da moramo odustati od tih poruka ako se epidemiološka situacija ne popravi”, kazao je Božinović. 

Još jednom je poručio građanima da se o učinku svih postojećih mjera promišlja, a najavio je i kako se ovoga vikenda planiraju i razgovori s Katoličkom crkvom. 

Podsjetio je da sutra na snagu stupaju epidemiološke mjere vezane za trgovačke centre, trgovine i prodavaonice, napomenuvši da trgovci nemaju samo obvezu kontrole broja osoba nego i toga pridržavaju li se kupci tijekom boravka u njihovom prostoru epidemioloških mjera.