Božinović: Četvrti val epidemije je pitanje za svakoga od nas

0
foto: screenshot

Potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je u ponedjeljak u Zadru kako referentni centar za epidemiologiju upravo raspravlja o temi prelaska granice, odnosno utvrđuje se popis sigurnih zemalja, a misli da će od danas na tom popisu biti i BiH.

Na pitanje kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez kriterija, odgovorio je da odluka o prelasku granice ističe potkraj ovoga mjeseca, a nova će biti donesena u sljedećih nekoliko dana za razdoblje od 1. srpnja. U ovom trenutku je cijela Europa u zelenom, barem kada govorimo o našim emitivnim tržištima, dosta je i trećih zemalja u zelenom, no svaka država ostavlja sebi slobodu da odluči kako će se prelaziti njene granice, rekao je.

Dometnuo je da se danas utvrđuje popis sigurnih zemalja, što će biti prezentirano na sastanku nacionalnog stožera. Misli da će od danas na tom popisu biti i BiH.

Ono što je sigurno, za one zemlje koje su zelenom, za tranzit se sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde vezane uz testiranje, preboljenje ili dokaz o cijepljenu, što se tiče boravka u Hrvatskoj o tome se razgovara, poručio je Božinović.

Cijepljenje je jedini izlaz

Istaknuo je kako je cijepljenje jedini izlaz iz ove situacije, ali i da nikad nije rečeno da je cijepljenje u Hrvatskoj obvezno.

Od prvoga dana računali smo i računamo na svijest i savjest svih onih koji se mogu cijepiti. Da se dosad nisu cijepili svi koji su mogli, mi danas ne bismo razgovarali o novim mjerama. Bez obzira na to što netko misli da će virus nestati, neće. Ako se slabije cijepimo mi u Hrvatskoj, i izvan Hrvatske dajemo virusu mogućnost da on mutira. Što više mutira, nećemo nikako doći u situaciju da kažemo da se epidemija privodi kraju i da nećemo morati uvoditi restriktivne mjere, upozorio je.

Božinović je rekao i kako svatko tko se cijepi pridonosi tome da svi skupa izađemo iz režima mjera.

Ako to ne radimo, ako se nećemo cijepiti, virus će ostati tu, a kada virus ostaje tu, ostaju i mjere, to je jasna i jednostavna poruka. Mi smo s razine Vlade napravili sve što smo mogli. Nabavili smo dovoljno cjepiva, riješili smo i pitanje digitalnih potvrda tako da one funkcioniraju bolje nego u većini drugih zemalja i to možemo samo stalno ponavljati, da svatko tko misli da necijepljenjem radi neku uslugu sebi, ne. Time ostavljamo džepove gdje se virus može slobodno širiti, napomenuo je.

Osvrnuo se i na trenutačnu epidemiološku situaciju u Zadarskoj županiji te ustvrdio kako se vidi da naša emitivna tržišta, odnosno zemlje iz kojih nam dolazi najviše turista, reagiraju na povećanje broja zaraženih.

Slijedi automatska sankcija, koja je zapravo sankcija njihovim državljanima, ali od koje štetu imamo mi. Cijepljenje je jedini izlaz! Ja bih volio da ima neki drugi, ali nema nam druge. U ovom trenutku možemo biti zahvalni znanosti i sretni što imamo rješenja, a to što neki ne žele prihvatiti rješenje, pretpostavili bi da oni imaju bolje rješenje, ali nemaju, naglasio je.

Četvrti val epidemije je pitanje za svakoga od nas

Mišljenja je da mogući četvrti val epidemije ovisi samo o nama te da je to pitanje za svakoga od nas.

 Činjenica je, ako spominjemo kolovoz, da po svim analizama, delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi, upozorio je potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera civilne zaštite.

To znači da ćemo, upozorio je Božinović, imati posla s virusom koji se širi brže nego postojeća varijanta. Vidjeli smo koja je situaciju u Portugalu, koji se otvorio svima koji dolaze iz Velike Britanije u kojoj se delta soj već prilično raširio. Portugal se zatvara. Ne cijeli Portugal, ali regija oko Lisabona.

Mi se nadamo da to možemo izbjeći, možemo zahvaliti svim žurnim službama i našim epidemiolozima koji su i prošlo ljeto radili i ovoga će raditi težak i ozbiljan posao kako bismo suzbili širenje virusa. Mi sve radimo da se to ne dogodi,  istaknuo je Božinović.

Na pitanje o cijepljenju nogometnih reprezentativaca i Ivana Perišića koji je zaražen koronavirusom, rekao je da nema podatke tko se točno od njih cijepio.