Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi, bez posla ostaje 259 radnika

foto:boxmark

Šest godina nakon otvaranja – tvrtka Boxmark Leather gasi proizvodnju u Gornjoj Vrbi kraj Slavonskoga Broda, a 259 radnika ostaje bez posla. Odluku je, poručuju, potaknula kriza uzrokovana pandemijom i smanjenje narudžbi u automobilskoj industriji za koju su u tom pogonu šivali kožne presvlake. Pogon ide na prodaju, a radnici na burzu.

Zanijemila je buka strojeva u pogonu Boxmarka u industrijskoj zoni u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda. Pri kraju su i završni radovi na njihovoj demontaži, a završavaju i radni dani za oko 250 zaposlenika.

– Pokušali smo na sve moguće načine da te ljude zadržimo, da ta radna mjesta sačuvamo. Nažalost evo globalna politika i sve ostalo što se događalo s Covidom doveli su do rezultata odnosno negativnog za te ljude, rekao je Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatska.

Iz uprave poručuju da su odluku uvjetovanu koronakrizom donijeli teško, a radnicima ponudili posao u pogonima u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Razumljivo – svi su ga odbili. Idu na burzu.

– Poslan je dopis relevantim poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavamo o nastaloj situaciji te smo interno objavili njihove oglase kako bismo našim radnicima pomogli da brzo pronađu novo radno mjesto, priopćila je Uprava Boxmark Leather d.o.o.

Tek manji dio u tome je već uspio.

– Mi smo zasad četvero primili, a ako se poslovi budu nama dalje proširivali, imamo namjeru primit još određeni broj ljudi, rekao je Mihael Mitrić, direktor tvrtke Mobilar, Slavonski Brod.

U općini Gornja Vrba odlazak Boxmarka nije dobro primljen. Kao proizvodna tvrtka pet godina su, kaže načelnik, bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade.

– Kad malo izračunamo sve ono, općina Gornja Vrba je izgubila nekih 70 tisuća kuna godišnje sa tvrtkom Boxmark koja je poslovala na našem području, rekao je Ivan Vuleta, načelnik općine Gornja Vrba.

U okolicu Broda stigla je bučno najavljena kao uspjeh lokalnih političara u privlačenju investicija. Odlazi u tišini. Osobito mučnoj za kolonu radnika koja ostaje bez posla.