Bosilj: Od broja novozaraženih u posljednjih pet dana, trećina su djeca

0
foto: pixabay

Peti val epidemije ne jenjava, brojevi novozaraženih rastu u svim županijama, a Varaždinska već drugi dan ima više od 600 novih slučajeva. To se ne odražava negativno na varaždinsku bolnicu gdje se liječi 88 pacijenata. U najtežim danima epidemije u bolnici ih je bilo oko 250. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj kazao je za središnji Dnevnik HTV-a da je u proteklih pet dana od 4200 testiranih bilo malo više od 2500 pozitivnih na koronavirus, a trećina od broja novozaraženih bila su djeca. 

Marin Bosilj istaknuo je da je u protekla 24 sata testirano više od 1050 osoba, a od toga broja 653 osobe pozitivne su na koronavirus, što je 62%. Tomu treba pridodati i 120 pozitivnih na brzim antigenskim testovima. 

– U posljednjih pet dana PCR testovima smo testirali više od 4200 ljudi, a više od 2500 ih je bilo pozitivno. Od toga broja pozitivnih trećina su bila djeca, dodaje Bosilj. 

Početkom tjedna, kaže, primijetili su da je veliki pritisak na zahtjeve za testiranje te da rade maksimalnim kapacitetima. Poručio je svima koji će u ponedjeljak doći kod svojih liječnika, da neće moći biti u ponedjeljak i naručeni na test, već u utorak ili srijedu.

Govoreći o obradi svih podataka i obavještavanju kontakata pozitivnih na koronavirus, kazao je da se “nažalost ne stignu svi podaci pravovremeno obrađivati zbog velikog broja pozitivnih”.

– Ako uzmemo u obzir da svaki ima barem četiri kontakta, onda je to nemoguće. Zato prilikom testiranja, svim testiranima dajemo pismene upute kako se ponašati u slučaju da im test bude pozitivan. Duboko vjerujem da ćemo u suradnji s obiteljskim liječnicima uspjeti sve naše pacijente zbrinuti na adekvatan način, kazao je Bosilj. 

Istaknuo je da može biti zadovoljan postotkom procijepljenosti građana u Varaždinskoj županiji u odnosu na ostali dio Hrvatske, ali ne može ujedno biti zadovoljan s postignutim u odnosu na ciljeve koji su postavljeni na početku cijepljenja.

– Odraslo stanovništvo cijepljeno je u postotku od 67,4. Još uvijek moramo pozivati građane na cijepljenje. To nam je trenutačno, uz pridržavanje epidemioloških mjera, najbolje oružje da se obranimo od koronavirusa i da se vratimo u normalan život, izjavio je.