Naslovnica Blog

Za osječke umirovljenike uskrsnice od 35 do 70 eura

0
foto: Pixabay

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom do 450 eura dobiti uskrsnice u iznosima od 35 do 70 eura. Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

Najavio je to u utorak osječki gradonačelnik Ivan Radić te objasnio kako su umirovljenici ove godine razvrstani u četiri skupine prema visini mirovine koju dobivaju. Tako će najveći iznos uskrsnice od 70 eura dobiti oni s najmanjom mirovinom, do 160 eura. Umirovljenici s mirovinom između 160 i 230 eura dobit će uskrsnicu od 45 eura, oni s mirovinom od 230 eura do 300 dobit će uskrsnicu u iznosu od 40 eura, dok će umirovljenici s mirovinom od 300 i 450 eura primiti uskrsnicu od 35 eura. Procijenjeno je da će uskrsnicu primiti oko 10.000 umirovljenika u Osijeku.

– Grad Osijek ulaže u sve dobne skupine našega grada, pa tako i u naše umirovljenike. Kao što znamo, dugogodišnji problem na području grada je smještaj u domu za umirovljenike, pa smo ove godine u proračunu osigurali pet milijuna eura kako bismo nadogradili Dom za umirovljenike na Drinskoj ulici. To je projekt u koji krećemo s Osječko-baranjskom županijom. Također financiramo rad umirovljeničkih udruga, kao i rad dnevnih boravaka po gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Ove godine uveli smo i financiranje obroka za umirovljenike koji su socijalno ugroženi – rekao je gradonačelnik Radić i zaželio osječkim umirovljenicima sretan i blagoslovljen Uskrs.

Najavio je kako će i za isplatu božićnica povisiti cenzus i novčani iznos dodavši da je za uskrsnice i božićnice u proračunu osigurano 540.000 eura.

Konkretno, u odnosu na uskrsnice 2021. godine, povećan je cenzus mirovine s oko 290 na 450 eura, a raspon novčanih iznosa povećan je s 13 do 53 eura na 35 do 70 eura.

Drago Šerić, prvi potpredsjednik osječkoga Gradskog vijeća, istaknuo je kontinuiranu brigu Grada i gradonačelnika za umirovljeničku populaciju u Osijeku.

– U zadnja dva mjeseca imali smo isplatu božićnice, doček Nove godine, proslavu 50 godina braka za Valentinovo i danas smo ovdje radi uskrsnica – podsjetio je Šerić zahvalivši gradonačelniku na povećanju sredstava za uskrsnice i božićnice.

– U 2023. smo imali 350.000 eura, sada je to poraslo na 540.000 eura, što jamči da ćemo za božićnice također imati značajnije povećanje. Također, svakih pola godine usklađuju se mirovine s porastom troškova života i plaća u Republici Hrvatskoj, pa tako i za drugo polugodište 2023. godine. Ali gradonačelnik je, kao što smo radili za Božić, prihvatio i odlučio da nećemo čekati usklađenje mirovina za drugo polugodište 2023., koje se planira oko pet posto, i na taj način bismo odmah išli u primjenu s podatcima koje će dobiti upravni odjel od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, bez tog dodatka, kako bi što više umirovljenika ostvarilo pravo na božićnicu – dodao je Šerić.

Romana Kovačević, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, kazala je kako će uskrsnicu dobiti i umirovljenici koji primaju mirovinu iz dva ili više izvora, odnosno koji su korisnici i inozemne mirovine, te koji rade na pola radnog vremena ukoliko njihova ukupna primanja ne prelaze iznos od 450 eura.

Ove skupine umirovljenika trebaju se prijaviti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo najkasnije do 29. ožujka 2024. Umirovljenici koji mirovinu ostvaruju u Republici Hrvatskoj ne trebaju se prijavljivati za isplatu uskrsnice.

Isplata kreće početkom ožujka te će se obaviti putem poštanske uputnice na kućne adrese primatelja.

OBŽ financirala obnovu školske sportsko-nastavne dvorane u Kneževim Vinogradima

0

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić sa suradnicima posjetio je u utorak, 20. veljače, Osnovnu školu Kneževi Vinogradi gdje je Osječko-baranjska županija financirala radove na rekonstrukciji školske sportsko-nastavne dvorane. U dvorani je promijenjen pod, prozori, krovište, zidovi i sva popratna oprema od švedskih ljestava, golova, strunjača i svega što je potrebno za opremanje jedne sportsko-nastavne dvorane. Osječko-baranjska županija investirala je 117.000 eura u rekonstrukciju dvorane.

“Osječko-baranjska županija kao dobar gospodar svoje infrastrukture nastoji na području cijele županije osigurati što bolje uvjete kako za nastavnike i profesore tako i za djecu. Ovdje u Kneževim Vinogradima, smo u obilasku dvorane koja je obnovljena, dvorane koja čini jedan odličan sadržaj za svu djecu koja pohađaju školu ali i za sportske klubove koji u ovoj dvorani održavaju škole nogometa odbojke i tenisa. Dvorana je moderno opremljena, postavljen je novi pod i prozori. Nastojat ćemo i dalje ulagati u infrastrukturu na području Općine Kneževi Vinogradi. Trenutno je u tijeku sanacija školskog igrališta, nogometnog, odbojkaškog i košarkaškog u Karancu. Krajem ožujka je rok završetka radova, to je investicija od 70.000 eura”, rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Općina Kneževi Vinogradi i ove godine se javila na Javne pozive koje je županija raspisala vezano za Europsku regiju sporta. “Prošle godine je općina bila nositelj tog javljanja i dobila 10.000 eura za određene aktivnosti i poboljšanje infrastrukture. Sve ono što sport znači čovjeku a pogotovo djetetu nastojimo poboljšati”, nadodao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Načelnik Općine Vedran Kramarić zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji na ulaganju i nadovezao se na razvoj sportskih aktivnosti na području Općine Kneževi Vinogradi.

“Unutar tri četiri godine na području Općine Kneževi Vinogradi oformili smo mnogobrojne sportske klubove, konkretno škole nogometa, škole odbojke, škole tenisa i ono što je bitno reći kako Općina stoji iza tih projekata i u mnogočemu financijski potpomaže rad navedenih škola. Škole koriste ovaj prostor obnovljene sportske dvorane u Kneževim Vinogradima a ukupan broj djece koji koristi ovaj prostor je 200-tinjak.”, rekao je načelnik Općine Vedran Kramarić.

Što se tiče ostalih područnih škola na području Općine Kneževi Vinogradi situacija je zadovoljavajuća, ono što je bio gorući problem je sportsko igralište u područnoj školi u Karancu, no taj projekt je u tijeku i očekuje se kako će biti završen do početka ljeta kako bi djeca u Karancu dobila potpuno novi sportski teren, istaknuo je načelnik Vedran Kramarić.

Ravnatelj škole Ivica Prgomet pojasnio je kako je prijašnja infrastruktura bila u lošem stanju i kako se ovom investicijom stvorilo ugodno i sigurno mjesto za djecu.

“Dvorana je napravljena 2007.godine te smo imali teške probleme, prodiranje vode od koje je s vremenom propao parket dvorane. Trudom i zajedničkim zalaganjem te financijskom pomoći županije uspjeli smo sanirati stari pod, a s novom gumenom podlogom sada imamo oku ugodno i kvalitetno mjesto za vježbanje.” rekao je ravnatelj škole.

Nova aplikacija Ministarstva financija za pregled isplata iz državnog proračuna

0
foto: Pixabay

Ministarstvo financija 20. veljače 2024. pokrenulo je novu interaktivnu web aplikaciju za pregled isplata  s jedinstvenog računa državnog proračuna dostupnu na mrežnim stranicama Ministarstva.

Nova aplikacija zamjenjuje dosadašnju aplikaciju „Upit po dobavljačima“ i pruža proširene mogućnosti pregleda isplata i strukturiranja podataka. Podaci o isplatama mogu se pretraživati po primateljima sredstava, koji sada pored pravnih osoba, uključuju i fizičke osobe i primatelje sredstava izvan Republike Hrvatske, po isplatitelju sredstava (proračunskom i izvanproračunskom korisniku koji je dao nalog za isplatu) te po vrsti troška. Aplikacija omogućava kombinaciju više parametara pretrage te izvoz podataka u strojno čitljivom obliku. Klasificirani podaci prema zakonu kojim je uređena tajnost podataka i  podaci čija bi objava bila protivna posebnim propisima ne objavljuju se.

Podaci o isplatama osvježavaju se svakog radnog dana za prethodni radni dan, a moguće ih je pretraživati na godišnjoj i mjesečnoj razini.

„Svi proračunski i izvanproračunski korisnici državnog proračuna te građani, općine i županije i njihovi proračunski korisnici, obvezni su javno objavljivati podatke o isplatama iz proračuna na svojim mrežnim stranicama“, istaknuo je ministar financija Marko Primorac.

Ministarstvo financija još od 2014. godine javno objavljuje podatke o isplatama dobavljačima iz državnog proračuna. Nova aplikacija pruža mogućnosti detaljnijih uvida i pretraga o isplatama počevši s isplatama izvršenim od 01. siječnja 2024. Podaci o isplatama objavljenim za prethodno razdoblje (1.1. 2013. do 31.12.2023. ) dostupni su i u novoj aplikaciji u arhivi podataka, na način kako su objavljivani u prethodnom razdoblju.

„S obzirom na veličinu državnog proračuna i broj transakcija koje se obavljaju preko jedinstvenog računa državnog proračuna objavljeni podaci na mrežnim stranicama Ministarstva financija zasigurno su jedna od najvećih baza podataka o isplatama proračunskih sredstava u našem javnom sektoru“, kazao je ministar Primorac.

Godišnje se kroz jedinstveni račun državnog proračuna izvrši preko 1.350.000 transakcija, a broj dobavljača u sustavu jedinstvenog računa državnog proračuna veći je od 230.000. Preko jedinstvenog računa državnog proračuna posluje 115 proračunskih korisnika državnog proračuna, a ostvaruje se  oko 98% ukupnih prihoda i primitka, odnosno rashoda i izdataka proračuna i proračunskih korisnika.

„Proračunski i izvanproračunski korisnici državnog proračuna za isplate koje se ne izvršavaju izravno s jedinstvenog računa državnog proračuna i oni koji poslovanje obavljaju preko vlastitih računa otvorenih u poslovnim bankama dužni su osigurati javnu objavu informacija o trošenju sredstava na svojim mrežnim stranicama“, kazala je Glavna državna rizničarka Danijela Stepić.

Podsjećamo da je javna objava podataka o isplatama proračunskih sredstava zakonska obveza za sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, sve proračunske i izvanproračunske korisnike državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s rokom 20. veljače 2024.

Obveza proizlazi iz odredbi članka 144. Zakona o proračunu (NN 144/21) i Naputka o okvirnom sadržaju, minimalnom skupu podataka te načinu javne objave informacija o trošenju sredstava na mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 59/23) koji je Ministar financija donio u lipnju 2023.

Booking.com objavio najsrdačnije gradove u Hrvatskoj u 2024. godini- Požega na prvom mjestu

0
foto: Villa Maria Požega

Booking.com nedavno je objavio dobitnike nagrada Traveller Review Awards, priznanje za dosljedno pružanje gostoprimstva, pri čemu je Požega prepoznata kao najsrdačniji grad u Hrvatskoj u 2024. godini.

Prate ju Otočac, Slunj, Korenica, Solin, Postira, Betina, Sutivan, Vinkovci i Ploče. Nagrade Traveller Review Awards dodjeljuju se već 12 godina na temelju više od 309 milijuna provjerenih recenzija korisnika.

“Ovo priznanje potvrđuje našu predanost pružanju izvrsnosti u turističkom iskustvu, dodatno potiče naše napore u očuvanju bogate kulturne baštine, raznolike turističke ponude te stvaranju dojmljivog okruženja za posjetitelje, a predstavlja rezultat zajedničkog truda svih dionika
turističke industrije u našem gradu. Zahvaljujemo svim posjetiteljima na prepoznavanju ljepote i srdačnosti našega grada, a posebno smo zahvalni pružateljima usluga koji su zapravo zaslužni za ovaj uspjeh. Bez njihovog predanog rada, stručnosti i posvećenosti stvaranju vrhunskog proizvoda i nezaboravnog turističkog iskustva za naše posjetitelje, ovo priznanje ne bi bilo moguće.”, izjavila je Mirna Šimunović Svoboda, Direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

„Nagrade Traveller Review Awards naš su način javnog priznanja našim partnerima za vrhunske usluge koje nude putnicima. Svima koji su dobili nagradu čestitamo i zahvaljujemo na njihovoj predanosti!”, istaknula je regionalna menadžerica Booking.com-a za Hrvatsku, Maja
Vikario.

Najsrdačniji grad u Hrvatskoj u 2024. godini je Požega. Simpatičan gradić nije primjer tipične slavonske ravnice, smjestio se u tzv. Zlatnoj dolini, okružen prekrasnim planinama koje ga čin posebno slikovitim i bajkovitim. Ljubitelje povijesti zanimat će kako je Požega nekada bila
rezidencija hrvatsko-ugarskih kraljica, a književnosti da je rodni grad jednog od velikana hrvatskog pjesništva, Dobriše Cesarića. Ovdje se održavaju „Zlatne žice Slavonije“, najveći i najstariji festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj.

Uzeo 600 eura za radove koje nije obavio

0
foto: MB Press/Ilustracija

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Brestovca kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo „Prijevara“, javlja PU požeško-slavonska.

Naime, osumnjičeni je tijekom ožujka 2023. putem društvene mreže stupio u kontakt s 42-godišnjakom s područja Lipika i dogovorio radove te dobio predujam od 600,00 eura, a radove do današnjeg dana nije obavio, niti vratio novac, stoji u priopćenju policije.

Slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, zaključuje policija.

Zašto je važno čitati djeci?

0
foto: Pixabay

Čitanje djeci važno je za njihov razvoj jezika, kreativnosti, pažnje i mašte. Kroz čitanje im se otvaraju novi svjetovi i avanture, uče se novi pojmovi i riječi te razvijaju empatija i socijalne vještine, piše Mamin kutak.

Čitanje djeci može biti i izvrsna prilika za provođenje kvalitetnog vremena zajedno te jačanje emocionalne povezanosti između djeteta i roditelja. Također, redovito čitanje djeci može ih potaknuti da razviju ljubav prema čitanju i knjigama, što će im koristiti i u školi i kasnije u životu.

Evo nekoliko razloga zašto je važno čitati djeci:

  1. Razvija jezične vještine: Čitanje pomaže u razvoju djetetovog jezika, a usvajanjem bogatog rječnika knjige mogu imati pozitivan utjecaj na djetetovo razumijevanje i izražavanje.
  2. Rana pismenost: Kroz čitanja djeca uče kako se čita knjiga, gdje je naslov, gdje je tekst, što slike znače, što znači okrenuti stranicu. Sve zvuči jednostavno, ali takva temeljna znanja su bitna za kasnije upoznavanje sa slovima u školi.
  3. Potiče maštu i kreativnost: Čitanje knjiga potiče djetetovu maštu i kreativnost, pomažući im da zamisle svjetove i likove izvan njihove stvarnosti.
  4. Razvija koncentraciju i pažnju: Čitanje zahtijeva fokus i pažnju, što pomaže u razvoju koncentracije i sposobnosti djeteta da se usredotoči na jedan zadatak.
  5. Uči o svijetu i različitim kulturama: Kroz čitanje, djeca mogu naučiti o različitim kulturama, tradicijama i načinima života širom svijeta, proširujući svoje znanje i shvaćanje svijeta oko sebe.
  6. Potiče emocionalni razvoj: Čitanje knjiga može pomoći djeci da razumiju svoje osjećaje, empatiju prema drugima i izražavanje svojih emocionalnih iskustava.

Važno je napomenuti kada čitate djeci, važno je birati prikladne knjige koje su primjerene njihovoj dobi i interesima. Za djecu do treće godine života birajte kraće knjige s puno slika i malo teksta, također za mlađe čitatelje preporučujem interaktivne slikovnice gdje se nešto može dotaknuti ili otvoriti. Za djecu od treće do šeste godine možete birati duže priče sa složenijom radnjom. U toj dobi djeca već razviju interese tako da svakako čitajte knjige o dinosaurima ili Elsi ako je to predmet interesa djeteta.

Također je važno pokušati učiniti čitanje interaktivnim iskustvom, postavljajući pitanja, objašnjavajući nepoznate pojmove i potičući raspravu o temama koje su obrađene u knjizi. Djeca će više uživati u čitanju ako su aktivni sudionici. Dok čitate nemojte se ustručavati i ubaciti malo teatralnosti, koristite različite glasove za likove ili pokretima tijela glumite likove.

Ukratko, čitanje dječjih knjiga je važno jer doprinosi razvoju različitih aspekata djetetove ličnosti, od jezičnih vještina i kreativnosti do emocionalne inteligencije i razumijevanja svijeta oko sebe. Zbog toga je važno redovito čitati djeci i poticati ih na ljubav prema knjigama.

U Osijeku održana konferencija “Zdrava budućnost djece bez klorpirifosa”

0

U Osijeku je u ponedjeljak, 19. veljače 2024. godine održana konferencija „Zdrava budućnost djece“ u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Višnjevac. Predstavljanju istoimene inicijative i okruglom stolu pod nazivom „Zdrava budućnost bez klorpirifosa“ nazočili su voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Višnjevac Tomislav Ramljak, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić te ostali stručnjaci iz prehrambene industrije, poljoprivrede, odgoja i obrazovanja te zdravstva.

Cilj je konferencije ukazati na štetnost uporabe zabranjenog pesticida klorpirifosa u poljoprivredi, ali i na dječji razvoj, rekao je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Višnjevac, Tomislav Ramljak.

– Korištenje te zabranjene supstance u posljednjih nekoliko godina skrenula nam je pozornost da se tom temom trebamo pozabaviti. Inicijativu smo pokrenuli jer želimo ukazati na štetnost korištenja tog otrova koji ulazi u voće i povrće koje naša djeca konzumiraju i apelirati na one koji ga koriste u poljoprivrednoj proizvodnji da razmisle koliku štetu čine djeci – istaknuo je Ramljak koji je pozvao sve koji imaju saznanja da netko u proizvodnji voća i povrća koristi klopirifos da iste prijavi mjerodavnim službama.

Na hvalevrijednoj inicijativi i projektu CNZD-a čestitao je i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić poručivši kako osim informacija očekuje prijedloge i rješenja stručnjaka na koji način pristupiti ovom problemu.

– Nema važnije teme na svijetu od zdrave budućnosti djece i zato će Županija uvijek biti uključena u ovakve projekte i podržavati ih te stojimo na raspolaganju svim svojim resursima i stručnim kadrom.   Poduzimamo sve što je u našoj mogućnosti kad je u pitanju zdravlje naše djece pa smo iz tog razloga 2017. godine pokrenuli projekt „Besplatni školski obrok za sve“ u svim osnovnoškolskim ustanovama kako bismo djeci osigurali zdrav i kuhani obrok od namirnica lokalnih OPG-ova. Ponosni smo što je projekt zaživio i na nacionalnoj razini – rekao je Lukić.  

Zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić pojasnio je kako je primjena aktivne tvari klorpirifos zabranjena 2020. godine kada je Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HAPIH-om i Državnim inspektoratom s tržišta povuklo 9 sredstava za zaštitu bilja na bazi te aktivne tvari.

– U proteklom razdoblju u Hrvatskoj bilježimo trend pada korištenja sredstava za zaštitu bilja od 20 % i time ostvarujemo strateški cilj i dokumente EU. Kad govorimo o strategiji Od polja do stola te o Nacionalnoj strategij poljoprivrede do 2030. godine, zacrtan je trend smanjenja aktivne tvari odnosno korištenja sredstava za zaštitu bilja na razini od 25 %. – kazao je Karalić i dodao kako moramo provesti zelenu transformaciju poljoprivrede.

Na okruglom stolu sudjelovala je i pedijatrica iz DZ-a Osječko-baranjske županije dr. Vlatka Krizmanić koja je upozorila da pesticidi mogu dugoročno utjecati na djecu i uzrokovati kronične poteškoće.

– Sve više ga povezujemo s ADHD-om odnosno hiperaktivnošću, anksioznošću i depresijom, a mogu djelovati i na plodnost kod muške djece. Pesticidima je izložen i fetus u majčinoj utrobi te najviše djeca do 7. godine života te stoga ističemo važnost zdrave prehrane trudnica i djece – istaknula je dr. Krizmanić.

U požaru automobila smrtno stradala jedna osoba

0
foto: MB Press

U ponedjeljak u 23 sata, u Ulici Hrvatakih branitelja u Petlovcu, zabilježen je požar osobnog automobila u kojem je jedna osoba smrtno stradala, doznaje Baranja Info.

Na teren su izašli Javna vatrogasna postrojba Beli Manastir te hitna pomoć. Očevid i kriminalističko istraživanje je u tijeku, a više informacija bit će poznato nakon očevida. Detalji o uzroku požara i identitetu žrtve bit će poznati nakon provedenih istražnih radnji.

Ulica Hrvatskih branitelja je zatvorena za promet.

Vrijeme sunčano i toplo, navečer moguća kiša

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Vrijeme danas na istoku zemlje djelomice sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka između 3 i 5, a najviša dnevna od 12 do 15 °C, stoji u prognozi DHMZ-a.

Uz više oblaka ujutro te ponovno navečer ponegdje je moguće malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni, na Jadranu i umjerena do jaka bura. Najviša temperatura uglavnom od 12 do 17 °C.

foto: DHMZ

Srijeda, 20.02

Pretežno sunčano te i dalje iznadprosječno toplo. Na kopnu će puhati mjestimice umjeren jugozapadni vjetar. Na Jadranu ujutro umjerena bura, potom sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na moru između 5 i 10. Najviša dnevna uglavnom od 12 do 17 °C.

foto: DHMZ

Netko je na Bingu dobio više od 123.000 eura

0
FOTO: Press

U 8. KOLU igre Bingo 15 od 90 izvučen je dobitak Bingo36, koji je sretnom igraču donio dobitak u iznosu od 123.144,84 eura.

Sretni igrač svoj je listić uplatio preko interneta –  www.lutrija.hr

Sljedeće izvlačenje za igru Bingo je u ponedjeljak 26.02.2024., a glavni dobitak iznosi 210.000,00 eura.

Omogući obavijesti i budi uvijek u tijeku s najnovijim vijestima Prihvaćam Ne ,hvala