U omiljenoj grickalici pronađeni crvi, objavljene i slike

0
foto: Halo inspektore

Kako su objavili na Facebook stranici “Halo, inspektore“, koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti potrošača, u ponedjeljak su crvi pronađeni u originalnim pakiranjima pistacija koje distribuira Interspar (kupljeno u Slavonskom Brodu), a na hrvatsko tržište stavlja ih Intersnack (bivši Franck) iz Hercegovca.

Više zabilježenih slučajeva

Prije tjedan dana u našičkim Plodinama u prepakiranim pistacijama našli su se – crvi. To se jučer dogodilo i s originalnim pakiranjima pistacijama koje distribuira Interspar (kupljeno u Slavonskom Brodu), a na hrvatsko tržište stavlja ih Intersnack (bivši Franck) iz Hercegovca. Indijske oraščiće iz Konzuma, kao i pistacije iz Plodina, na hrvatsko tržište stavlja Marijan voće iz Dugog Sela.

O svemu se očitovao i Državni inspektorat koji naglašava kako prisutnost crva u hrani može biti uzrokovano nehigijenskim uvjetima rukovanja hranom te neprikladnim uvjetima skladištenja sirovine, odnosno gotovog proizvoda.

Zaraza parazitima

“Također, postoji mogućnost da je već sirovina inicijalno bila kontaminirana bez vidljivih znakova kontaminiranosti koje su tijekom vremena čuvanja dovele do pojave prisutnosti crva i kvarenja hrane,” odgovorio je Državni inspektorat.

Podsjećaju kako subjekti u poslovanju s hranom ne smiju primiti sirovinu koja je zaražena parazitima ili stranim tvarima te moraju osigurati da sirovine i hrana budu uskladišteni u odgovarajućim uvjetima koji sprečavaju štetne promjene koje ih štite od kontaminacije.

“U svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrana mora biti zaštićena od svake kontaminacije koja bi je mogla učiniti neprikladnom za prehranu ljudi. Isto tako, moraju se provoditi odgovarajući postupci za suzbijanje štetnika”, zaključio je Inspektorat za “Halo, inspektore“.