Aktivisti u Osijeku blokirali ulaz u HEP

0
foto: Facebook Extinction Rebellion Zagreb

Aktivisti iz organizacije Extinction Rebellion Zagreb danas su blokirali ulaz na konferenciju “Međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi” u Osijeku.

Prosvjednici su se vezali za ogradu HEP-a lancima i zapriječili prolaz, a policija je odrezala lance. Došlo je i do naguravanja.

“Vezali smo se za vrata, međutim zaštitari su od početka nastupili nasilno prema nama, odrezali su lanac, ali mi nastavljamo s prosvjedom. Po dolasku policije vidimo da je policija tu da štiti fosilnu industriju i tolerira nasilje zaštitara i ostalih službenika HEP-a prema nama”, rekla je jedna od aktivistica za Slavonsku televiziju.

Aktivisti na svojoj Facebook stranici navode:

“Blokiramo ovu konferenciju plinaša jer nećemo mirno promatrati kriminal koji se krije iza zatvorenih vrata. Upravo taj kriminal je razlog zašto unatoč upozorenjima znanstvenika i sve opasnijim posljedicama klimatskih promjena izostaje djelovanje za sprječavanje klimatske krize i zašto unatoč očitom narušavanju standarda građana, plin nastavlja monopolizirati naše živote.”, navode u objavi.

Sve su snimile kamere Slavonske televizije.