Beroš: Vjerujem da će epidemiološka situacija dopustiti popuštanje mjera

0

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak kako vjeruje da će epidemiološka situacija u Hrvatskoj biti i dalje stabilna te da ćemo moći dalje polako popuštati protuepidemijske mjere.

Poručio je Beroš za RTL Direkt upitan hoće li se 15. veljače doći do revizije određenih protuepidemijskih mjera. Istaknuo je, međutim, da se s popuštanjem treba ići oprezno i iznimno promišljeno.

Komentirao je i raširenost britanskog soja virusa, istaknuvši da u Hrvatskoj još uvijek nema kliničkih parametara koji bi ukazali na tranziciju tog soja. 

“Nema jasnih podataka da u Hrvatskoj postoji tako neko žarište u kojem bi se infekcija brže širila i tako indirektno ukazala na prisutnost novih varijanti. No, to jedino možemo doznati sekvenciranjem i upravo se prilagođavamo potrebi tog sekvenciranja”, istaknuo je.

Dodao je i da će Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti za Hrvatsku i sve ostale europske zemlje osigurati sekvenciranje za 200 uzoraka virusa tjedno, no da kliničkih parametara o prisutnosti britanskog soja koronavirusa B117, u Hrvatskoj još nema.

Na sprovodu Miroslava Tuđmana poštivane epdiemiološke mjere

Upitan kako to da su na posljednjem ispraćaju saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana u četvrtak bilo više od 25 osoba koliko je prema aktualnim epidemiološkim mjerama, dozvoljeno, Beroš je ustvrdio da su na Mirogoju poštivane epidemiološke mjere. 

Kazao je da je između okupljenih, postojali odjeljci s trakama za prisutne, obitelj, državne dužnosnike, članove Sabora, vojsku i Generalski zbor. 

“Oni su imali ograđen prostor koji je bio međusobno dovoljno udaljen. I između svakog pojedinca je postojala distanca, nosile su se maske, nije bilo fizičkog kontakta i Gradska groblja, ograničavanjem tih polja, omogućila pridržavanje epidemioloških mjera”, poručio je Beroš. 

Upitan hoće li se u Hrvatskoj odobriti upotreba ruskog i kineskog cjepiva protiv koronavirusa, Beroš je istaknuo da Vlada ne može dozvoliti primjenu nesigurnog cjepiva.

“Bez kliničkih dokaza da je cjepivo i učinkovito i sigurno, ne možemo razmišljati o cijepljenju. A i ruske zdravstvene vlasti kao i kineski proizvođači imaju mogućnost aplicirati Europskoj agenciji za lijekove, i već jesu”, kazao je dodavši da prema njegovim spoznajama, dolazi u obzir da se tijekom travnja rusko cjepivo odobri na europskoj razini.