Beroš: ipak troje umrlih, virus probio među zdravstvene djelatnike

0

Nakon rekordnog dana sa 1131 zaraženom osobom, javnosti su se obratili članovi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem koji je obavijestio javnost kako je u posljednjih 24 sata ipak preminulo troje zaraženih pacijenata, a ne jedan kao što je javljeno jutros.

Aktivnih bolesnika trenutno u Hrvatskoj ima 4 234 osobe, od kojih 505 na bolničkom liječenju. U posljednjih 24 dana u bolnice prijavilo se novih 117 bolesnika te se postavlja pitanje koliki su kapaciteti bolnica i može li to izdržati zdravstveni sustav. ,,Zdravstveni sustav sada funkcionira zato što se svi zdravstveni djelatnici iznimno trude, ali to ne može sanirati neodgovorno ponašanje pojedinaca.” – rekao je ministar Vili Beroš i upozorio sve građane kako je sada odgovornost pojedinca bitnija nego ikad kao i pridržavanje mjera.

Proboj među zdravstvene djelatnike dogodio se u osam zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, a to su: KB ”Sveti Duh”, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Neuropsihijatrijska bolnica Popovača, Opća bolnica Našice i Opća bolnica Zadar.

Što se tiče kapaciteta bolnica, u Hrvatskoj ima 14 460 kreveta, od čega intenzivne njege 1 450 i 800 respiratora. Za sada su popunjeni KBC Rijeka 31%, KBC Osijek 80%, KBC Split 27% i KB Dubrava 60%. U svim gradovima odrađene su pripreme za nove kapacitete u različitim dvoranama kako što je to bilo proljetos, te se u pojedinim bolnicama pripremaju novi odjeli.

Prema naknadno objavljenim informacijama broj novozaraženih po županijama je: Virovitičko-podravska (21), Dubrovačko-neretvanska (19), Šibensko-kninska (17), Zadarska (14), Bjelovarsko-bilogorska (13), Koprivničko-križevačka (11), Sisačko-moslavačka (10), Požeško-slavonska (7), Brodsko-posavska (7), Istarska (4), Grad Zagreb (344), Osječko-baranjska (142), Zagrebačka (88), Splitsko-dalmatinska (73), Vukovarsko-srijemska (67), Krapinsko-zagorska (66), Varaždinska (55), Ličko-senjska (50), Međimurska (50), Karlovačka (44), Primorsko-goranska (29).