Beli Manastir uz pomoć EU-a gradi sustav odvodnje vrijedan 38 mil. kuna

0

Danas u prostoru PEER centra u Šećerani potpisani su ugovori između izvođača radova i Baranjskog vodovoda za projekt kanalizacije na području Belog Manastira i prigradskih naselja. Svečanom potpisivanju su nazočili župan osječko-baranjski Ivan Anušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ugovor u vrijednosti 48 milijuna kuna potpisali su Krunoslav Rob, direktor Baranjskog vodovoda te pet izvođača radova Osijek Kotekst, Sokol Vinkovci, Gravia, Odvodnja Darda i Karašica- Vučica. Ovim će se izgraditi 22 kilometra kanalizacije koji uključuje 850 priključaka za 2200 stanovnika. Time će se prostor Belog Manastira i prigradskih naselja kanalizacijom pokriti u stopostotnoj površini.

Ovaj investicija odnosi se na prvu fazu radova, dok je projekt ukupno vrijedan 145 milijuna kuna. U daljnjim fazama ugradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 45 milijuna kuna.

Projekt je financiran 72 posto bespovratnim sredstvima Europske unije, 12 posto sredstvima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, jednako toliko sredstvima Hrvatskih voda i samo četiri posto sredstvima Grada Belog Manastira i Baranjskog vodovoda.

,,S ovim ćemo riješiti gorući problem. Imali smo ogroman problem s mobilnim odvozom fekalija s područja grada. Ovime ćemo se prilagodit EU standardima. S obzirom da će iduća perspektiva biti zeleno i ekološki osviješteno mi smo s ovom aglomeracijom puno bliže tome u odnosu na prosjeka cijele Hrvatske.”, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

,,Održavanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Znamo da nam je Baranja iznimno povoljna destinacija tako je razvoj kanalizacije pruža mogućnost za daljnji razvoj kao turističke destinacije i poduzetništva.”, komentirao je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

,,Ovakva vrsta projekata govori o temeljnim uslugama koje trebamo pružati našem stanovništvu.” – naglasila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak