Baranjski kulen osvojio Zlatni suncokret

0

Udruga proizvođača kulena „Baranjski kulen“, jučer je u Opatiji nagrađena zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Nagrada je dodijeljena Baranjskom kulenu, kao jednom od prvih domaćih proizvoda s zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP ili PGI), i projektu Kuća Baranjskog kulena, koja predstavlja pravi dom ove vrhunske mesne delicije.

Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski kulen, prilikom dodjele nagrada je istaknuo „Prema primjerima iz brojnih europskih zemalja vidimo kako vrhunski prehrambeni proizvodi mogu biti izvrsni promotori regije iz koje dolaze. Zbog njih turisti dolaze u destinacije, uživaju u njihovim okusima i nose ih sa sobom kao najdraže suvenire. Baranjski kulen kroz svoj autentični okus predstavlja Baranju i njenu tradiciju. Svaki komad Baranjskog kulena proizvodi se isključivo u Baranji i to prema strogoj specifikaciji koju je definirala naša udruga kako bi se tradicija proizvodnje očuvala i prenijela budućim generacijama. “

Kuća Baranjskog kulen važan je element promocije Baranjskog kulena i njegovog uključivanja u turističku ponudu Baranje, a realizirana je u partnerstvu s gradom Belim Manastirom uz financijsku potporu iz EU projekta. Uz pet mini pogona za proizvodnju, Kuća ima i vanjski i unutrašnji prezentacijski dio.

Kako je svim gostima Baranje posebno zanimljiva lokalna eno-gastronomija, kušanje Baranjskog kulena i odabranih vina dostupno je u kušaonici Vina Belje, koja je smještena u prostoru starog podruma u centru Kneževih Vinograda, općine koja je ove godine ponijela šampionsku titulu i Veliki zlatni suncokret za najbolju vinsku destinaciju Hrvatske.

Nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ dodjeljuje udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koja je na ovogodišnjoj dodjeli obilježila  25. godišnjicu djelovanja. U konkurenciji za nagrade ove godine je bio 161 projekt iz 18 hrvatskih županija što najbolje pokazuje koliki su uspjeh ostvarili projekti iz Baranje.